Ana SayfaDünyaNedeni salgından kaynaklı aksaklıklar: Güney Asya’da 228 bin çocuk öldü

Nedeni salgından kaynaklı aksaklıklar: Güney Asya’da 228 bin çocuk öldü

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler’in hazırladığı rapora göre Corona virüsü salgınının sağlık hizmetlerinde yol açtığı aksaklıklar nedeniyle, Güney Asya ülkelerinde 228 bin çocuğun yaşamını yitirdiği öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler (BM), ‘Güney Asya’da Covid-19 Pandemisinde Alınan Önlemlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkileri’ adlı bir rapora imza attı.

Raporda, salgında hükümetlerin stratejilerinin, sağlık, sosyal hizmetler, okullar ve ekonomi üzerindeki etkileri incelendi.

Yaklaşık 186 bin kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği Güney Asya’da birçok ülkede olduğu gibi salgın tedbirleri kapsamında hastaneler, eczaneler, gıda maddeleri satan dükkanlar açık kalırken, neredeyse diğer her yer kapandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre raporda 1,8 milyar nüfusa ev sahipliği yapan, Afganistan, Nepal, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka’daki durum ele alındı.

Salgından en çok kadınlar, çocuklar ve ergenlik çağındakilerin etkilendiği belirtildi.

Bu altı ülkede beslenme yardımlarından aşılamaya birçok alanda yaşanan aksaklıklar nedeniyle beş yaşın altında 228 bin daha fazla çocuğun öldüğünün tahmin edildiği ifade edildi.

Bangladeş ve Nepal’de aşırı yetersiz beslenme tedavisi gören çocukların oranı yüzde 80 düşerken, çocukların aşılanması Hindistan’da yüzde 35, Pakistan’da ise yüzde 65 oranlarında azaldı.

Raporda ayrıca, 2020’de çocuk ölüm oranlarının Hindistan’da yüzde 15,4, Bangladeş’te ise yüzde 13 arttığı vurgulanırken, anne ölüm oranlarında Sri Lanka’da yüzde 21,5, Pakistan’da ise yüzde 21,3’lük artış görüldüğü kaydedildi.

Ayrıca, doğum kontrolüne az erişim ya da hiç erişim olmaması yüzünden, 400 bini küçük yaştakilerde olmak üzere 3,5 milyon istenmeyen gebeliğin olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan sağlık hizmetlerindeki aksamalar, diğer hastalıklardan ölümleri de artırdı. Rapora göre tübeküloz, sıtma, tifo ve AIDS tedavisi göremeyen ek 5 bin 943 kişi hayatını kaybetti.




Önceki Haber
Dersim Belediyesi'nde çalışanlara regl ve Onur Yürüyüşü izni
Sonraki Haber
Bilim Kurulu bugün toplanıyor