Ana SayfaKültür-SanatNeolitik yaşamın merkezi Hilar’da kadın ezgileri yankılandı

Neolitik yaşamın merkezi Hilar’da kadın ezgileri yankılandı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’ın tarihi mekanlarında gerçekleştirilen ‘Geçmişin Sesi Amida Konserleri’ neolitik çağın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Hilar Mağaraları’nda devam etti. Ma Müzik ile Kardeş Türküler’in ortak olarak 8 Mart’a özel verdiği konserde yedi dilde ezgiler okundu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO), “Geçmişin Sesi Amida Konserleri” adıyla başlattığı “10 Tarihi Mekan 10 Eşsiz Konser” etkinlikleri sürüyor.

Ma Müzik ve konuk sanatçıların sahne aldığı konser serisi kentin farklı tarihi mekanlarında kaydediliyor.

DTSO’nun sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve yoğun ilgi gören Geçmişin Sesi Amida Konserleri’nin beşincisinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın teması öne çıkarıldı.

M.Ö. 7500 ile 5500 yılları arasındaki döneme ait tarımın ilk yapıldığı ve insanların yerleşik hayata geçtiği Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Hilar Mağaraları’nda düzenlenen konserde, kadın ezgileri yankılandı.

Pek çok dilde ezgiler  

Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Güldem’in haberine göre, Kardeş Türküler’den üç solistin de yer aldığı ekip, tarihi Hilar Mağaraları’nda Kürtçe’nin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinin yanı sıra Türkçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Süryanice ve Fransızca ezgiler seslendirdi.

Çekimlerin bir gün sürdüğü konserde kadınlar sabahın ilk ışıklarında yerlerini alırken, yaklaşık iki saat prova yaptı.

“Çelê Berçelan” ezgisiyle başlayan konser, Fransız kadın marşı ve ateş etrafında seslendirilen “Meşkê” parçasıyla son buldu.

Konser görüntüleri, 7 Mart Pazar günü saat 20.00’de DTSO’nun sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

Büyük ilgi görüyor

Daha önce dört konser düzenlediklerini hatırlatan DTSO Genel Sekreter Yardımcı Meryem Özdemir Ok, “Bu konserlerde temel amacımız; kentin tarihi turistik mekanlarının tanıtımını yapmak, geçmişten bugüne gelen müzik kültürünü tanıtmak. Öte yandan pandemi döneminde insanlara biraz moral vermek amacıyla dijital ortamda paylaşabileceğimiz bir etkinlik organize etmek istedik. Çok iyi ve olumlu tepkiler aldık. Konserler ilgiyle izleniyor. Hem yerelden, hem de ulusal ve uluslararası alanlardan çok etkin bir şekilde takip ediliyor” dedi.

Kardeş Türküler ve Jin Ma ortaklık kurdu

Kardeş Türküler üyesi Burcu Yankın ise Ma Müzik’in davetlisi olarak gelip bu konsere eşlik ettiklerini söyledi.

Kadınların özgür ve güçlü bir şekilde, hayatta var olması gerektiğini dile getiren Yankın, şöyle dedi:

Her zaman kadın çalışmaları yaptık. Kendi repertuarlarımıza kadın ağırlıklı şarkılar ekledik. Hem düşünsel arka plan itibariyle hem de sanatsal kültürel alanda aslında güçlü kadınlar olarak var olabilmek istiyoruz. Bu proje de buna çok güzel cevap oldu. Burada kadınlar olarak bir araya geldik ve deneyimlerimizi paylaştık. Bundan sonrası için bir takım plan yapma şansımız oldu. Jin Ma ile beraber kurduğumuz bu ortaklık çok güzel bir adım oldu. O nedenle bu tür projelerin devam etmesini istiyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ücretlerinin ödenmesi için vinci işgal ettiler
Sonraki Haber
HDP’li eşbaşkana 6 yıl 3 ay hapis cezası