Ana SayfaGüncel‘Öcalan’ iddiasına ilişkin avukatlarından açıklama

‘Öcalan’ iddiasına ilişkin avukatlarından açıklama

HABER MERKEZİ – PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiğine dair sosyal medyada yapılan kimi paylaşımlar hakkında avukatlarından açıklama geldi. İddiaların incelendiği belirtilen açıklamada, endişelerin giderilmesi için İmralı ile en erken iletişim kanallarının kurulması çağrısı yapıldı. Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da ‘gelişmeler karşısında endişeliyiz’ açıklaması yaptı.

Kimi sosyal medya hesaplarından dün yapılan paylaşımlarda, İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddiaları ortaya atıldı.

Öcalan’ın hukuk işlerini yürüten Asrın Hukuk Bürosu, iddialara ilişkin sosyal medya hesabından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

İmralı Cezaevi’nde bulunan müvekkillerimiz Sn. Abdullah Öcalan, Sn. Ömer Hayri Konar, Sn. Hamili Yıldırım ve Sn. Veysi Aktaş ile herhangi bir şekilde iletişim kuramamaktayız. İmralı Cezaevi’ndeki son avukat görüşmesi sadece Sayın Öcalan ile sınırlı olmak üzere 7 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşirken müvekkillerimizin dış dünya ile son iletişimi 27 Nisan 2020 tarihinde pandemi vesilesi ile ilk defa tanınmış olan telefon hakkı kapsamında olmuştur.

Bu tarihten sonra haber alma imkânımızın olmadığı müvekkilimiz Sayın Öcalan’ın yaşamı hakkında 14.03.2021 tarihinde bir takım anonim sosyal medya hesaplarında iddialar ortaya atıldı. Uzun süredir görüştürülmediğimiz İmralı’daki müvekkillerimiz hakkında ortaya sürülen her iddiayı ciddiyetle inceliyor ve gerekli girişimleri yapıyoruz. Dönem dönem ortaya atılan bu iddiaların hangi kaynaktan beslendiği ya da yayıldığını bilmiyoruz ancak bizim için önemli olan bu iddiaların periyodik olarak Sn Öcalan hakkında dile getiriliyor olmasıdır. Kuşkusuz bu durumun en önemli nedeni İmralı’ya uygulanan ağır tecrit ve tüm bilgi-gözlem olanaklarımızın kesilmiş olmasıdır. İmralı Cezaevi’nin standart bir cezaevi olarak aile ve avukatları tarafından düzenli olarak görülebilen, sağlık ve yaşam koşulları hakkında bilgi alınabilen bir cezaevi olmaması bu iddialar konusunda ciddi ve giderilmesi gerekli endişelere yol açmaktadır. Endişelerin giderilme yolu da İmralı ile en erken iletişim kanallarının kurulmasından geçmektedir.

İmralı’da başlı başına kötü muamele oluşturan tecrit halinin son bularak sağlık ve yaşam koşullarına dair kaygıları giderecek iletişim kanallarının oluşturulması talebimizde ısrarcıyız. Bir kez daha siyasi ve idari yetkilileri tek bir cezaevi ve tek bir mahpus grubuna dönük bu ayrımcı ve şedit tecrit pratiğinden vazgeçerek sorumlu davranmaya, İmralı Cezaevinin denetlenebilir hale getirilmesine, yasal ziyaret ve iletişim haklarını ayrımsız uygulamaya ısrarla davet ediyoruz.

Öcalan’ın avukatları Mazlum Dinç, Raziye Öztürk, İbrahim Bilmez ve Nevroz Uysal, bu açıklamanın ardından ise Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Öcalan ile aile ve avukat görüşünün ivedilikle ele alınması için başvuru yapan avukatlar, bu talebin bir an önce kabul edilmesini istedi.

Kardeşinden açıklama: Endişeliyiz

Mehmet Öcalan (Fotoğraf: MA)

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da sosyal medyada paylaşılan iddialara ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuştu.

Öcalan, iddialarla ilgili kendilerine herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadığını belirterek, endişeli olduklarını söyledi.

Son olarak İmralı Adası’nda çıkan yangın nedeniyle oluşan kaygılar üzerine 3 Mart 2020’de ağabeyiyle görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Öcalan, yaklaşık bir yıldır ağabeyinden herhangi bir haber alamadıklarını belirtti.

Endişeliyiz. Bunun sorumlusu devlettir. Onların bizi bilgilendirmesi gerekiyor. Şu ana kadar da bize bir şey söylemediler. Her şeyi yasaklamışlar. Bilgilendirilmemiz gerekiyor. Denizin ortasında bir yerde, haber alamıyoruz. Avukatlarımız aracılığıyla sürekli başvurularda bulunuyoruz ancak cevap alamıyoruz.

Öcalan’la görüşmeler

Abdullah Öcalan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 2018 yılında başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs 2019’u takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran 2019 tarihindeki tekrarlanan İstanbul seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidebiliyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat 2020 tarihinde çıkan yangının ardından ise Öcalan’ın avukatları, müvekkilleriyle sadece 3 Mart’ta aile ziyareti ve 27 Nisan’da da telefon görüşmesi olmak üzere iki defa temas kurabilmişti.




Önceki Haber
Polis motorunun çarptığı çocuk yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Hendek'teki iş cinayeti davasında patron 'En büyük mağdur benim' dedi