Ana SayfaGüncelSakarya’daki ırkçı saldırı: İddianamede ‘nefret suçu’na yer verilmedi

Sakarya’daki ırkçı saldırı: İddianamede ‘nefret suçu’na yer verilmedi

HABER MERKEZİ – Sakarya’da Kürt işçilere yönelik saldırıya ilişkin hazırlanan iddianamede
“halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçuna takipsizlik verilirken, iddianame “kasten yaralama” üzerinden şekillendirildi.

Mardin’in Mazıdağı ilçesinden Sakarya’ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen Demir ailesinin fertlerine yönelik 4 Eylül 2020’de ırkçı, ayrımcı bir linç girişiminde bulunulmuştu.

Saldırı sonucunda yaralananlar olurken, işçilerin tamamı köyden ayrılarak, memleketlerine geri dönmüştü.

Saldırganlar ise gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcılık, “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek”ten kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

Soruşturmayı tamamlayan Kocaali Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 sayfalık bir iddianame hazırladı. İddianame, Kocaali Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre savcı, “kasten yaralama”, “tehdit” ve “hakaret” suçundan ceza istedi. İddianamede yedi kişi mağdur olarak, diğer işçiler ise müşteki olarak yer aldı.

İddianamede dört saldırgandan Hasan Cebecioğlu, Hüseyin Cebecioğlu ve Kenan Cebecioğlu’nun “kasten yaralama”, “tehdit” ve “hakaret”, Kadir Cebecioğlu’nun ise “kasten yaralama” suçlaması ile cezalandırılması istendi.

Buna göre failler, “tehdit” suçundan 6 aya kadar hapis cezası ve adli para cezası, “hakaret” suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası, “kasten yaralama” suçundan ise 4 aydan 1 yıla kadar cezasıyla cezalandırılabilecek.

Uzlaşma talep edildi

Savcılığın değerlendirme kısmında yaşanan saldırı anlatılırken, saldırganların işçilere dönük kullandığı “Sizi yakarım, burası benim memleketim, siz burayı Mardin mi sandınız”, “Öldüreceğim onu, yakacağım”, “Size bir saat veriyorum, ya buradan çıkar gidersiniz, ya da evi sizle beraber yakarım” ve “Sizin cesetlerinizi bu ocağın altına gömeceğim ve hiç kimsenin haberi olmayacak” ifadeleri yer aldı.

Savcılık, şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediklerine dair, kovuşturmaya yeterli şüphe bulunduğunu ancak “suçun uzlaştırmaya tabi olduğu” gerekçesi ile uzlaştırıcı görevlendirildiğini ancak uzlaşmanın sağlanamadığını belirtti.

‘Soruşturma eksik bırakıldı’

Mardin Barosu adına işçilerin avukatlığını yapacak olan avukat Kemal Erdem, saldırının başından bu yana ırkçı bir saldırı olduğunu vurgulayarak, savcılığın tüm delillere rağmen nefret suçları yönünden dosyayı soruşturmaktan kaçındığını kaydetti.

İddianamede yer verilen ve saldırganların kullandığı “Sizi yakarım, burası benim memleketim, siz burayı Mardin mi sandınız” ifadelerinin tek başına “Nefret suçu”, “Ayrımcılık” ile “Halkı kin ve Düşmanlığa Tahrik” suçlaması yönünden ele alınması gerektiğini kaydeden Erdem, mevcut iddianame ile soruşturmanın eksik bırakıldığını ifade etti.

Dosyanın başından bu yana kapatılmak istendiğini ve saldırının özellikle ırkçı yönünün kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Erdem, şunları söyledi:

Mevsimlik tarım işçileri uzun zamandan bu yana gittikleri her yerde benzer saldırıya maruz kaldığını biliyoruz. Bu saldırıların ırkçı yönü her dönem olduğu gibi bir kez daha gizlenmek istenmiştir. Bu iddianamenin eksik olacağı henüz soruşturma aşamasında iken ortaya çıkmış, bu nedenle itirazlarımızı yaptık. Ancak buna rağmen itirazlarımız dikkate alınmadı. Biz dava aşamasında taleplerimiz ile birlikte bu saldırının her boyutunu ortaya koymaya çalışacağız.

Davanın ilk duruşması önümüzdeki günlerde yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Boğaziçi’ne destek eyleminde gözaltına alınanlardan 47'si serbest
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.