Ana SayfaGüncelSelahattin Demirtaş’a Erdoğan’a hakaretten 3 yıl 6 ay hapis

Selahattin Demirtaş’a Erdoğan’a hakaretten 3 yıl 6 ay hapis

HABER MERKEZİ – HDP’li Selahattin Demirtaş hakkında ‘Erdoğan’a hakaret’ iddiasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 2015 yılında Atatürk Havalimanı’nda yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Demirtaş duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanırken avukatları da hazır bulundu.

Demirtaş: Az söyledim diye şu an üzgünüm

Demirtaş savunmasında, iki defa Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu, yıllardır siyaset yaptığını ifade ederek, “Dış politika kararlarını eleştirdiğim için hakkımda çok sayıda hakaret davası açıldı. İki cümle eleştiri kurdum diye iki ayrı iddianame düzenlendi. Uzatmanın anlamı yok, hükümeti eleştirdim. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı direkt hedefe almadım. Niye o kadar az söyledim diye şu anda üzgünüm. Çok yumuşak açıklama yapmışım. Hükümeti eleştirmek demokratik toplumun görevidir” dedi.

Savcıdan AİHS’li mütalaa

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Demirtaş’ın 24 Aralık 2015’te Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, olay tarihinde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alarak söylemlerde bulunduğunu ileri sürdü.

Mütalaada, sanığın söylemiş olduğu ifadelerin görüş, açıklama ve eleştiri sınırını aştığını iddia eden savcı, söz konusu ifadelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü 10. Maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğini savundu.

Mütalaada, Demirtaş’ın tek bir eylemle “hakaret” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçları işlediğine yer verilerek, en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılması gerektiği kaydedildi.

Mütalaada, Demirtaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Aranın ardından kararını açıklayan hakim, Selahattin Demirtaş’a “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, “Mahkeme en üst sınırdan ve indirim uygulamadan cezayı verdi” açıklaması yaptı.




Önceki Haber
Diyarbakır Newrozu’na soruşturma
Sonraki Haber
Mithat Sancar’a Newroz soruşturması