Ana SayfaEğitimSelçuk: Salgın bitse de uzaktan eğitim kalıcı olacak

Selçuk: Salgın bitse de uzaktan eğitim kalıcı olacak

HABER MERKEZİ – Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, pandemiyle birlikte başlayan uzaktan eğitimin salgının sona ermesinin ardından da kalıcı olacağını söyledi, kurulduğundan beri tartışmaların odağındaki EBA sistemi içinse “altyapımızı güçlendirdik” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Covid-19 pandemisiyle birlikte başlayan uzaktan eğitim konusunda açıklamalarda bulundu.

“Salgının sona ermesinin ardından da uzaktan eğitimin kalıcı olacağını” söyleyen Selçuk, “Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak. EBA (Eğitim Bilişim Ağı) altyapımızı güçlendirdik” dedi.

Sabah’a konuşan Selçuk, hibrit modelini uygulamaya ilişkin ciddi bir deneyim edinildiğini belirterek, “Bundan sonraki süreçte hangi derslerin yüz yüze hangi derslerin uzaktan yapılabileceğine ilişkin çalışmalardan sonra yeni yol haritası belirleyeceğiz. Birçok okulumuzun buna ilişkin altyapısı uygun” diye savundu.

Bakan Selçuk’un açıklaması özetle şöyle:

Uzaktan eğitimde küçük yaş grubundaki öğrencilerimizde, gelişim düzeyinin getirdiği faktörlere bağlı olarak bazı zorluklar yaşandı. Ortaokul öğrencileri ise uzaktan eğitime daha kolay adapte oldu. Süreci daha kolay yönettik. Eğitim yılı 1’inci dönemi itibarıyla; canlı ders düzenleyen öğretmen sayısı toplamı 884 bin 804 oldu. Öğrencilerin bu derslere katılım yüzdesi, ilkokul seviyesinde yüzde 66, ortaokul seviyesinde yüzde 73, lise seviyesinde yüzde 77 olarak gerçekleşti. Bu süreç bize bazı dersleri uzaktan eğitimle verebileceğimizi gösterdi. Bu durumun devam ettirilebileceğini düşünüyoruz. Eğer salgın olmasaydı yıllar alacak bir deneme sürecini aşmış olduk.

Bakan Selçuk, “Türkiye, 184 ülkede 1 buçuk milyarın üzerinde öğrencinin yüz yüze eğitimden mahrum kalmasına da yol açan Corona virüsü salgını nedeniyle milyonlarca öğrenciye ulusal çapta uzaktan eğitim başlatan dünyanın öncü ülkelerinden biri oldu” diye de belirtti.

Tartışmaların odağındaki EBA sistemi

EBA sistemi, kurulduğundan beri tartışmaların odağında.

Eğitim Sen, bu sistemin öğrencilerin bütün eğitim hayatını etkileyeceği görüşünde.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de geçtiğimiz ay uzaktan eğitimde yaşanan sorunları gündeme taşımıştı.

Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın istatistiklerine göre öğrencilerin yüzde 9’unun EBA’ya girerken tablet, yüzde 29’unun bilgisayar kullandığını, öğrencilerin yüzde 62’sinin ise dersleri küçük cep telefonu ekranından takip etmeye çalıştığını belirtmişti.

CHP’li Adıgüzel, “Mart 2020-Ocak 2021 tarihlerini kapsayan dönemde, 8,5 milyonu aşkın öğrenci derslere cep telefonundan katıldı. Bilgisayar veya tablet ile EBA’ya giriş yapanların oranı ise yüzde 38’de kaldı. İnterneti ya da cihazı olmadığı için EBA’ya hiç giriş yapamayan 6 milyona yakın öğrencinin varlığı bir tarafa, EBA’ya giriş yapabilen öğrencilerin de yüzde 62’si de küçük cep telefonu ekranından derslerini takip etti” demişti.

Adıgüzel, “MEB, ihtiyacı olan her öğrenciye bir tablet/bilgisayar ve ücretsiz internet sağlamadığı sürece, bu sayıların hiçbir anlamı yoktur” ifadelerini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
18 gündür kayıp olan Zilfinur Bakır'ın cesedi bulundu
Sonraki Haber
HDP'li eşbaşkanlara tahliye