Ana SayfaDünyaŞengal’de Irak hükümetine karşı eylem

Şengal’de Irak hükümetine karşı eylem

HABER MERKEZİ – Şengal’de Irak askeri güçlerinin tüm engellemelerine rağmen bir araya gelen binlerce Ezidi, Ezidhan Asayişi’nin bölgeden çıkarılmasını isteyen merkezi hükümeti protesto etti. Yürüyüşün ardından Şengal Demokratik Özerklik Meclisi ve bölgenin ileri gelenlerinden oluşan bir heyet, Iraklı yetkililerle bir araya geldi.

Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında imzalanan ‘Şengal Anlaşması’ sonrası Irak merkezi hükümeti, Ezidhan Asayişi’nin 24 saat içerisinde Şengal’den çıkarılmasını istedi.

Bunun ardından olağanüstü toplanan Şengal Demokratik Özerk Meclisi, merkezi hükümetin ültimatomunu reddetti ve Şengal kent merkezinde yürüyüş organize etti.

Bugün sabah saatlerinde başlaması planlanan yürüyüş öncesi kent merkezinin girişinde bulunan Irak ordusuna bağlı güçler, zırhlı araçlarla yolları kapatarak, yürüyüşü engellemek istedi.

Yürüyüş öncesi Irak askeri güçlerinin müdahalesi sonucu bir kadının da yaralandığı belirtildi.

Tüm engellemelere rağmen kadınların öncülüğünde başlayan yürüyüşte, bölgenin ileri gelenleri de yer aldı.

Yürüyüş yapılan basın açıklaması ile son buldu.

Şengal halkı yerinden yönetim istiyor

Şengal Demokratik Özerklik Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso Birahim, burada yaptığı açıklamada bir kez daha Şengal’in ‘siyasi hesaplara kurban edilmeyeceğini’ kaydetti.

Birahim, “Artık biz güç sahibiyiz, kurumlarımız, meclisimiz ve savunmamız var. Burada Şengal halklarının hepsinin temsilcileri ve kurumları var. Sadece bir partinin tarafları değiller. Biz şimdi Ezidhan Asayişi için buradayız. Eğer 2014 yılında Ezidhan Asayişi var olmuş olsaydı, o ferman gerçekleşmeyecekti” dedi.

Şengal halkının yerinden yönetim istediğini kaydeden Birahim, “Biz Irak kanunlarına karşı değiliz. Irak devletinin kanunları çerçevesinde biz de haklarımızı istiyoruz. Irak anayasasına göre yerinden yönetim hakkımız var. Ayrıca, halkımızın soykırıma maruz kalması da bize özerklik hakkını tanıyor” vurgusunda bulundu.

Bu açıklamadan sonra Şengal Demokratik Özerklik Meclisi’nin de içinde yer aldığı bir heyet, Iraklı yetkililerle bir araya geldi.

Heyet bir kez daha, yerinden yönetim taleplerini yazılı olarak Iraklı yetkililere iletti.

  Şengal masasının ayakları bir bir kırılırken Kürtlerin gafleti



Önceki Haber
Dilek Doğan'ın ağabeyine 19 yıl 7 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Berkin Elvan mezarı başında anıldı: Olmayan adaletin peşindeyiz