Ana SayfaGüncelŞenyaşar ailesinin ‘adalet nöbeti’ne polis ve belediye engeli

Şenyaşar ailesinin ‘adalet nöbeti’ne polis ve belediye engeli

HABER MERKEZİ – Urfa Adliyesi önünde “adalet” talebiyle 10 gündür oturma eylemini sürdüren Şenyaşar ailesi, polisin engellenmesiyle karşılaştı. Urfa Belediyesi’nin adliye önünü yaya ve araç geçişine kapattığı gerekçesiyle ailenin burada oturmasına izin verilmedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde, 24 Haziran seçimleri öncesi AKP’nin Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar’ı yitiren Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar’ın ‘adalet’ mücadelesi devam ediyor.

Şenyaşar ailesinin Urfa Adliyesi önünde ‘adalet’ talebiyle başlattıkları oturma eylemi 10’uncu gününde.

Sabah saatlerinde adliye önüne gelerek eylemlerine başlayan Şenyaşar ailesi, kentte temaslarda bulunan CHP’li heyetle bir araya geldi.

Urfa Barosu önünde gerçekleşen dayanışma ziyaretine, CHP milletvekilleri Gökhan Zeybek, İsmet Tokdemir, Gamze Taşçıer, Servet Ünsal, Mürsel Alban ve Sevda Erden davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Adliye önünde oturmaları engellendi

Heyeti karşılamak için adliye önünden ayrılıp Urfa Barosu önüne gelen Şenyaşar ailesi, adliye önüne geri dönmek isterken polisin engeliyle karşılaştı.

Polisler, kent genelinde kamu binalarının etrafında eylem ve etkinlik yasağı olduğunu öne sürdü.

Engellemeye tepki gösteren Ferit Şenyaşar, polislere “Biz adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz, isterseniz gözaltına alın” dedi.

Bekletildikleri yerde oturma eylemine geçen Emine Şenyaşar, “Yeter artık, bu devlet nerede? Adalet nerede? Benim çocuklarım nerede? Fadıl’ım nerede?” diyerek yaşananlara isyan etti.

Adliyeye giriş de engellendi

Daha sonra Şenyaşar ailesi avukatlarından Gökhan Dayık ile birlikte savcıyla görüşmek için adliyeye girmek isteyen Ferit Şenyaşar, “Eylem yapma şüphesi” ile içeri alınmadı.

Dayık, “Müvekkilimle birlikte içeri girmemi engelleyemezsiniz. Burası bir kamu binası” dedi.

Adliyeye girişlerinin engellenmesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunmak için tutanak tutan Dayık, tutanağı teslim etmek üzere Ferit ve Emine Şenyaşar ile birlikte polis eşliğinde adliyeye alındı.

Başsavcılığa şikayette bulunan Dayık, müracaat bürosuna verdiği dilekçede “Müvekkillerimiz ile birlikte adliyeye işlerimiz olmasından kaynaklı gelmek istedik. Ancak kolluk güçleri girişimizi engellediler. Bu sebep ile gerekli araştırmanın yapılarak faillerin cezalandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Eylemlerini sürdürüyorlar

Şenyaşar ailesi, işlemler tamamlandıktan sonra tekrar polis eşliğinde adliye önünde park halinde olan araçların arkasına geçti.

Polis, Urfa Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na bağlı Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin aldığı adliye önünün araç ve yaya trafiğine kapatıldığına dair kararı ibraz ederek, aileyi adliye önünden uzaklaştırdı.

Şenyaşar ailesinin belediye bariyerleri önündeki eylemi sürüyor.

Ne olmuştu?

14 Haziran 2018’de Urfa’nın Suruç ilçesinde, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ‘seçim gezisi’ esnafa saldırıya dönüşmüştü.

Yıldız’ın yakınları ile korumalarının işyeri ve akabinde hastanedeki saldırıları neticesinde esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Adil ve Celal Şenyaşar hayatını kaybetmişti. AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da olayda yaşamını yitirmişti.

Yaşanan olayın ardından hakkında yakalama kararı bulunan şüpheli Enver Yıldız, saldırıdan 15 ay sonra tutuklanmıştı. Olayda babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar da hala cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Ayrıca Şenyaşar ailesi bu cezasızlıktan kaynaklı Suruç’taki ev ve dükkanlarını boşaltmak zorunda kalmıştı.

Olaydan 18 ay sonra ise sadece işyerinde yaşananlara ilişkin dava açılmıştı.

Şenyaşar ailesine dönük saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmeyen iddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltilmişti.

İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava ‘güvenlik gerekçesi’ ile Malatya’ya nakledilmişti.

Yargılamaya 15 Nisan 2020’de başlanırken, 20 Kasım’da yapılan dördüncü duruşmada mütalaasını mahkemeye sunan savcı, tutuklu Fadıl Şenyaşar’a bir kez “kasten öldürme”, sekiz kez “kasten öldürmeye teşebbüs” iddialarıyla 150 yıla kadar hapis cezası istemişti. Enver Yıldız için ise “ağır tahrik ile öldürme” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası, diğer sanıkları için ise “basit yaralama”dan ceza istenmişti.

Davanın Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan 12 Mart 2021 tarihli altıncı duruşmasında ise Şenyaşar ailesi avukatları, mahkemeden tutuksuz sanıklardan İbrahim Yıldız’ın tape kayıtlarının dosyaya eklenmesi, soruşturmanın genişletilmesi, olaya ilişkin harici bulgu ve delilerin tespit edilmesi, işyeri ve hastane boyutlarıyla ikiye ayrılan soruşturmanın birleştirilmesinin yanı sıra esasa dair ek süre taleplerinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, tüm talepleri reddederek bir sonraki duruşmayı 2 Nisan’a ertelemişti.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Buldan ve Sancar: HDP fikriyatı yoluna devam edecek, iktidara kaybettirecek
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.