Ana SayfaGüncelSosyo Politik’ten yeni araştırma: Cumhur İttifakı yüzde 50’nin altında

Sosyo Politik’ten yeni araştırma: Cumhur İttifakı yüzde 50’nin altında

HABER MERKEZİ – 18 ilde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’nin en önemli ilk üç problemi; ekonomik kriz/işsizlik, demokrasinin olmayışı ve Kürt sorunu. Araştırmaya göre ittifaklar olmaksızın barajı sadece AKP, CHP ve HDP geçebilirken, seçmenlerin olası seçimde oy tercihlerinin ne olacağı yönündeki cevabına göre Cumhur İttifakı yüzde 50’nin oldukça uzağında.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen eğilimlerini ölçmek üzere 15-19 Şubat 2021 tarihlerinde Türkiye genelinde 18 ilde saha araştırması yaptı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Samsun, Muğla, Antalya, Konya, Kayseri, Adana, Mersin, Antep, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Batman, Ağrı illerini kapsayan araştırma 1802 hane ve işyerinde katılımcılarla yüz yüze ve telefonla görüşülerek gerçekleştirildi.

Seçmen eğilimlerini, nedenlerini, Türkiye’nin temel sorunlarına ve çözümlerine ilişkin tutum, algı ve eğilimlerini ölçmek amacıyla yapılan araştırma kapsamında anket katılımcılarına üç soru yöneltildi.

İlk bölümde araştırma grubunun sosyo-kültürel ve ekonomik durumunu içeren demografik sorular yer alırken; ikinci bölümde Türkiye’nin temel sorunları ve çözümlerine ilişkin eğilim, talep ve önerileri; üçüncü bölümde ise oy verme davranışlarını ve nedenlerini anlamaya yönelik oldu.

Görüşmecilerin yüzde 52’si erkek, yüzde 48’i ise kadın olan çalışmanın yarısından fazlasını 18-34 yaş arası gençler (yüzde 24’ü 18-24 yaş, yüzde 33,1’i 25-34 yaş) oluşturdu.

Katılımcılardan yanıtı istenen ilk soru; “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” oldu.

Öncelikli sorun ekonomi

Yöneltilen bu soruya araştırma grubunun yüzde 60’ı “Ekonomik Kriz/İşsizlik”, yüzde 13’ü “Demokrasinin Olmayışı”, yüzde 7,2’si “Kürt Sorunu”, yüzde 5,2’si “Çatışma Şiddet Ortamı”,  yüzde 4,4’ü “Cumhurbaşkanlığı Sistemi/Hükümet”, yüzde 2,9’u “Muhalefetsizlik” yanıtı verdi.

Araştırma grubunun toplamda yüzde 92,5’i ekonomik kriz/işsizlikten, yüzde 84’ü eğitim sisteminden, yüzde 76,7’si hukuk sisteminin mevcut durumundan, yüzde 72,1’i kadın ve çocuk politikalarından, yüzde 94,4’ü pandemiden, yüzde 56,6’sı dış politikadan, yüzde 60,3’ü sağlık politikalarından, yüzde 58,5’i Cumhurbaşkanlığı Sisteminden, yüzde 55,4 çevre politikalarından “olumsuz” etkilendiklerini ifade etti.

Barajı geçen partiler

Araştırma grubunun yüzde 24,3’üne göre; ülke sorunlarını çözmeye en yakın parti “AKP” iken; yüzde 14,1’i “CHP”,  yüzde 12,5’i “Hiçbiri”,  yüzde 11,7’si “Kararsızım” ve yüzde 10,1 “HDP” şeklinde yanıtlar verdi.

Alınan bu yanıtların akabinde katılımcılara “24 Haziran 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?” diye soruldu.

Bu soruyu araştırma grubunun yüzde 37,7’si “AKP”,  yüzde 26,7’si “CHP”, yüzde 9,4’ü “HDP”, yüzde 5,4’ü “Oy Kullanmadım”, yüzde 3’ü ise “Cevap Yok” diye yanıtladı.

AKP 6, CHP 1,2 puan geriledi

24 Haziran 2018 genel seçimlerinden bu yana oy tercihindeki değişimi ölçebilmek için araştırma grubuna yöneltilen diğer bir soru ise “Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?” oldu.

Katılımcıların yüzde 31,7’si “AKP”, yüzde 25,5’i “CHP”, yüzde 9,2’si “HDP”, yüzde 8,2 “İYİ Parti”, yüzde 7,1 “MHP”,  yüzde 5,7’si “Kararsızım”, yüzde 5’i ise “Oy Kullanmayacağım” yanıtlarını verdi.

Ortaya çıkan bu sonuçlar, 2018 yılı genel seçimi ile kıyaslandığında AKP’nin 6 puan, CHP’nin 1,2 puan gerilediğini gösterdi.

Cumhur İttifakı yüzde 50’den uzak

Siyasi parti tercihi bildirmeyenler (Kararsız, Oy Kullanmayacağım ve Cevap Yok yanıtları) oransal olarak dağıtıldığında barajı geçebilen partiler yüzde 36 ile “AKP”, yüzde 29 ile “CHP” ve yüzde 10,4 ile “HDP” oldu.

Ancak Cumhur İttifakı bileşeninin (AKP ile MHP oy toplamları yüzde 44) Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kurabilecek en az yüzde 50 oy çokluğundan uzak olduğu ortaya çıktı.




Önceki Haber
Şüpheli kadın ölümü: Sevcan Demir apartman boşluğuna 'düştü'
Sonraki Haber
Uzaktan çalışma esasları belirlendi