Ana SayfaGüncelTekirdağ’dan Iğdır’a Newroz coşkusu: Mücadeleyi büyütelim

Tekirdağ’dan Iğdır’a Newroz coşkusu: Mücadeleyi büyütelim

HABER MERKEZİ – Bu sene HDP’ye dönük kapatma davası ve kadın kazanımlarına dönük saldırıların gölgesinde gidilen Newroz kutlamalarında öfke de coşku da hakimdi. Iğdır’dan Tekirdağ’a birçok ilde yapılan kutlamalarda AKP-MHP’nin politikalarına karşı ortak direniş vurgusu öne çıktı.

Bu yıl 20-21 Mart günleri arasına yayılan Newroz kutlamaları pek çok ilde pandemi tedbirleri de dikkate alınarak kutlandı.

Büyük coşkunun hakim olduğu kutlamalarda, HDP’ye dönük kapatma davası ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi büyük tepki çekti.

İl il kutlamalar ve renkli kareler şöyle:

ANTALYA

Antalya’daki kutlamalar Kepez Kent Meydanı’nda yapıldı.

HDP bayrakları ile süslenen meydana, “HDP halktır kapatılamaz” ve “Genç başladık genç bitireceğiz” pankartları asıldı.

Kutlamada konuşan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Newroz’un zulme ve faşizme karşı direniş günü olduğunu söyleyerek, “Siyasi olarak tükenen, ekonomiyi iflas ettiren AKP-MHP bu siyasi rezaletin üstünü örtmek için bize kapatma davası açtı. HDP’ye kapatma davası açan savcı sarayın memurudur ve bu davayı açmakla halka karşı, adalet ve özgürlüğe karşı suç işlemiştir. HDP Türkiye halklarının iradesidir. Halk iradesini kimse kapatamaz!” dedi.

Konuşmaların ardından sanatçılar Serhat Kural ve Nurcan Değirmenci sahne aldı.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ’da “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla Ergene ilçesinde yapılan kutlamaya çok sayıda yurttaş katıldı.

HDP’ye dönük kapatma davasına tepkinin olduğu kutlamada çocukları ile birlikte gelen yurttaşların alana girmesine izin verilmedi. İçeri alınmayanlar alanın dışında bir araya gelerek Newroz’u kutladı.

Burada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP’nin kapatılma davası için “Onlar zannediyor ki HDP bir tabela partisidir. Hayır, AKP-MHP bir tabela partisi olabilir ama biz halkın partisiyiz, halktan güç alırız” dedi.

ÇANAKKALE

Çanakkale’deki Newroz’un adresi ise Esenler Mahallesi oldu.

Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden AKP’yi zılgıtlarıyla protesto etti.

Kısa bir konuşma yapan HDP Milletvekili Oya Ersoy, bütün baskılara rağmen alanlara akın eden yurttaşlara teşekkür etti.

MERSİN

Mersin Newroz’u Tırmıl Miting Alanı’nda yapıldı. Kentteki siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişinin katıldığı kutlama renkli görüntülere sahne oldu.

Kutlamada konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Aynı zamanda tarih yazıyoruz. HDP’ye dönük saldırılar her geçen gün artıyor. Güçsüz oldukları için saldırıyorlar. HDP nezdinde demokratik kamuoyuna dönük saldırılar var. İktidar son derece tedirgin. Sizin emsalsiz direnişiniz karşısında çaresizler. Gidiş bileti çoktan kesilmiş durumda. Demokrasi ve özgürlük isteyenler dimdik ayakta” dedi.

Konuşmaların ardından sanatçı Mervan Tan’ın sahne aldığı kutlamalar halaylarla son buldu.

İZMİR

İzmir’de ise Gündoğdu Meydanı’nda yapılan Newroz kutlamasına binlerce insan katıldı.

Yörük kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı alanda, her inanç, kimlik ve yapıdan kişiler yer aldı.

Sağanak yağışa rağmen sloganların ve türkülerin dinmediği kutlamada halaylar çekildi, Newroz ateşi yakıldı.

İmralı’da tecrit altında olan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin son bulması, cezaevlerinde açlık grevinde olan tutukluların taleplerinin karşılanması, HDP’ye yönelik kapatma ve baskı siyaseti, Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin kaldırılması, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin protesto edildiği alanda emek ve demokrasi güçleri de taleplerini dile getirdi.

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu üyesi Ebru Dinçel de gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini kınayarak, “Saraylarda bedenimizi kimliğimizi yok sayan Dehaklarla mücadele ediyoruz. Etmeye devam edeceğiz” dedi.

SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur da HDP’ye açılan kapatma davasına tepki göstererek, “Partimizi kapatma çabası içindeler. Parti nedir ki. Parti burada. Halkı kapatabilmeniz mümkün mü?” diye seslendi.

Kent vekili Serpil Kemalbay da halkların, devrimcilerin, işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin direnişlerine vurgu yaptı: “Bizleri kapatmak istiyor o saraydaki Tayyip Erdoğan. Bizler halkız, halklar tarih boyunca yenilmemiştir. Dünya tarihi faşistlerin, diktatörlerin, eziyet edenlerin mezarlıklarıyla doludur. HDP’ye açtığınız kapatma davası sizin yok oluşunuzun davası, dosyası olacak. Sizi tarihin çöplüğüne göndermeyi hızlandırıyorsunuz.”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da partilerine yönelik kapatma davası ve gündemdeki konulara dair konuştu.

Oluç, “Bugün İzmir’den Türkiye ve Kürdistan coğrafyasının her köşesine mesajlarımızı kararlılık ve inançla gönderiyoruz. İstanbul tarih yazıyor. İstanbul HDP’yi kapatmak isteyenlere cevap verdi. Yarın Amed’de Kürt halkı kendisine düşmanlık yapan iktidara cevabını verecek. Biz varız, mücadele ediyoruz. Bizi yok edemezsiniz, diyecek. Onlar Dehaksa biz Kawalarız. Karşımızda çürümüş, siyasi ahlakını yitirmiş, insanlık değerini yerle bir eden, Kürt halkının temsilcilerine ve Türkiye halklarının temsilcilerine karşı yönelen yozlaşmış bir iktidar var” dedi.

Konuşmaların ardından Arhat ve Ayfer Düzdaş’ın ezgileriyle kutlama sona erdi.

MALATYA

Malatya’da Newroz Bayramı Emeksiz Meydanı’nda kutlandı.

Meydana çıkan yollar otobüslerle bariyer oluşturularak trafiğe kapatılırken, alana girişlerde polis arama yaptı.

Arama noktasından sarı kırmızı yeşil şal ile geçmek isteyen İkbal Yalçınkaya ve 10 yaşındaki kızı polis tarafından gözaltına alınarak İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube’ye götürüldü. Anne ve kızı ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in gönderdiği mesaj okundu.

Kutlamada konuşan HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, partileri üzerindeki baskılara ve süren direnişe dikkat çekerek, şunları söyledi: “Kadınların haklarını korumaları gerekirken kararnameyle çekildiler, siz çekilemezsiniz. Kadınların mücadelesiyle o sözleşme geldi ve kadınların mücadelesiyle uygulanacak. Gergerlioğlu’nun vekilliği hukuksuz bir şekilde düşürüldü. Bütün hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz, kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Kutlama Hivron’un seslendirdiği ezgiler ve çekilen halaylar eşliğinde son buldu.

MARAŞ 

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde HDP’nin öncülüğünde Celal Doğan Parkı’nda Newroz kutlaması yapıldı.

Kutlamaya gelen yurttaşlar kimlik kontrolünün ardından alana alındı.

Newroz kutlaması, Nuray Balık ve ekibinin müzik dinletisiyle başladı.

Burada konuşan HDP Milletvekili Zeynel Özen, kapatma davasına tepki göstererek, “HDP hem kazandıran hem de kaybettiren bir partidir. HDP olmazsa bu ülkeye barış gelmez. Kürtleri hedef göstererek sürdürülen bir savaş var. Barış dedikçe saldırıyorlar. HDP’yi iyi okusunlar. Bir gider bin geliriz. HDP’yi kapatamazlar. HDP halktır. Biat etmeyeceğiz. Direnmek yaşamaktır ve yaşatmak demektir” dedi.

ADIYAMAN

Adıyaman’da Newroz, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı.

“Newroz pîroz be” bayraklarının asıldığı alanda kitle sık sık “HDP halktır halk burada”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı.

Newroz’da konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, “HDP bir dükkan değildir hemen kapatılsın. HDP sadece bir kurum değildir; HDP sizsiniz, HDP halktır” dedi.

Kürdistanî parti temsilcileri de söz alarak ulusal birlik vurgusu yaptı.

Konuşmaların ardından sahne alan Devrim Demir’in seslendirdiği ezgilerle coşan kitle, halaylar çekerken, barış ve Newroz’a ilişkin sloganlar attı.

BİNGÖL

Bingöl’de, binlerce kişi “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla Saray Mahallesi’nde bulunan Hastane Caddesi üzerinde gerçekleştirilen Newroz kutlamasına katıldı.

HDP bayraklarıyla donatılan Newroz alanına, “Newroz Pîroz Be” yazılı pankartlar asıldı.

Kutlamada sahne alan sanatçı Pınar Aydınlar, artan hak ihlallerine karşı cezaevlerinde 114’üncü gününde devam eden açlık grevi eylemlerini selamladı.

Kitleyi “Devrimci Kawa’nın torunları” diyerek selamlayan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, “HDP’yi kapatabilirler, kapısına kilit vurabilirler. Ancak 6 milyon insanın iradesine, kalbine, ruhuna, kilit vurabilirler mi? Dehak’ların günümüz temsilcisi Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli hükümetine karşı haklı, hakkaniyete dayanan mücadelemizle, bunları tarihin çöp sepetine göndereceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise ülkenin her gününün “kararname darbeleri”, gözaltı ve operasyonlarla geçtiğini söyledi.

AKP’nin toplumu hasta eden bir virüse dönüştüğünün altını çizen Kaya, “Eskiden ahlaksızlık diye bir tabir vardı. Kötülüğün bazı kırmızı çizgileri ve sınırı olduğunu sanırdık ama AKP iktidarında ne ahlaksızlığın sınırı olduğunu gördü, ne de kötülüğün dibinin olduğunu gördük. Böylesine organize kötülüğün örgütlendiği bir dönem hiç olmadı. Bütün bu karanlıklar içerisinde halen meydanları dolduran halkımızı selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşinin yakıldığı kutlamada, Azad Bedran’ın şarkıları eşliğinde halaylar çekildi.

IĞDIR

Iğdır’da çok sayıda kişinin katılımıyla Kılıçlar Anıtı alanında Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

Kürt, Azeri, Türk ve Terekemeleri buluşturan kutlamaya HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Dilan Dirayet Taşdemir de katıldı.

HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir, Newroz’un ezilen halklar için önemine değinerek, iktidarın baskısı karşısında geri adım atmayacaklarını vurguladı.

Taşdemir, konuşmasının sonunda Newroz şarkısı seslendirdi.

HDP’li Habip Eksik ise “siyasi darbelerin ve zulüm politikalarının” kendilerine geri adım attırmayacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından HDP’liler barışın simgesi olan güvercin uçurdu.

Kutlamaların bitişinde polisler üç genci tartaklayarak gözaltına almaya çalıştı. Kitlenin tepkisi üzerine gözaltına alınan gençler serbest bırakıldı.

ÇORUM

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, kent merkezinde bulunan Aşık Mahsuni Şerif Parkı’nda Newroz kutlaması gerçekleştirdi.

“Barış, eşitlik, kardeşlik, özgürlük ve adalet için yaşasın Newroz” pankartının açıldığı kutlamada sık sık “Yaşasın Newroz” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

Kutlamada konuşan KESK Çorum Dönem Sözcüsü Emrah Azapçı, son yıllarda Newroz’u baskı ve saldırıların gölgesinde kutlandığını belirtti: “Tüm bölge halklarına, emekten yana kesimlere ve işçi sınıfına çağrımızdır; bölgede barış, ülkede demokrasi için 2021 Newrozu’nda birleşelim. İş, ekmek, insanca yaşam, özgürlük ve adalet için mücadeleyi büyütelim.”

Partililer daha sonra Newroz ateşi etrafında halaya durdu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bahçeli, Gergerlioğlu'nu hedef aldı: Derhal Meclis'in kapısına konulmalı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.