Ana SayfaManşetTrans kadına cinsel saldırıda bulunan erkek serbest bırakıldı

Trans kadına cinsel saldırıda bulunan erkek serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da başına silah dayayıp tehdit ettiği trans kadın Asel Oktay’a cinsel saldırıda bulunan Harun isimli erkek serbest bırakıldı. “Diken üstünde yaşıyorum, can güvenliğim yok” diyen Oktay’ın avukatı Levent Pişkin, kararı “Transfobik ve cinsiyetçi önyargılarla verilen bir karar” olarak yorumladı.

İstanbul Şişli’de Harun S. isimli erkek, 2 Mart Salı günü evine gittiği trans kadın Asel Oktay’ı silahla tehdit edip, cinsel saldırıya maruz bırakmıştı.

Oktay’ın kendi evinden kaçarak polisi araması üzerine fail erkek gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan Harun S., karakoldaki ifadesi ve savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edildi.

Ancak İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, “nitelikli cinsel saldırı”yla suçlanan Harun S.’nin adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Asel Oktay: Diken üstündeyim, can güvenliği yok

Hayatta kalan trans kadın Asel Oktay, bu kararın ardından yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı.

Asel Oktay, fail erkeğin serbest bırakılmasıyla kendisini tedirgin hissettiğini belirterek şöyle dedi:

Serbest bırakılacağını tahmin ediyordum çünkü görüyoruz insanlar öldürülüyor, fiziksel olarak yaralanıyor, her şey yapılıyor yine de serbest bırakılıyor ama bu kadar hızlı olması beni biraz şaşırttı. Tedirginim çünkü dışarı çıktığımda sürekli arkama bakıyorum. Atlatamadım bu durumu. Risk altında olduğum için diken üstündeyim. Gündüzleri rahat geçiyor ama geceleri uyuyamıyorum. Olay olduktan sonra uyuyamamaya başladım. Kabuslar görüyorum. Sabah uyandığımda kendimi yorgun hissediyorum. Sürekli kulağım kapı sesinde. Bu evde yaşamayı daha fazla sürdüremeyeceğim. Gündüzleri de takip ediliyor muyum diye sürekli arkama bakıyorum.

Bütün bu yaşadıklarından dolayı psikolojik destek almaya başlayacağını da söyleyen Oktay, “Ancak bu olayın peşini bırakmayı düşünmüyorum” dedi ve ekledi:

Sosyal yaşantıma dönmek, rutinime dönmek istiyorum. Şüpheyle endişeyle yaşamam mümkün değil. Hiç kimsenin yaşaması mümkün değil. Ama önceliğim can güvenliğim.

Failin üzerinden kurşun ve bıçak çıktı

KaosGL.org’un haberinde fail erkek Harun S.’nin, polise, savcıya ve hakime verdiği beyanlarında birbiriyle çelişen savunmalar yaptığı belirtildi.

Habere göre Harun S., Asel Oktay ile nasıl tanıştıklarına dair ifadelerinde her seferinde farklı bir şey söylerken silahın da kendisine ait olmadığını öne sürdü.

Öte yandan Harun S.’nin üzerinde silah dışında bir bıçak ve 11 adet kurşun da çıktı.

Hakimliğin bütün bu delillere rağmen tutuklama kararı vermemesini değerlendiren Asel Oktay’ın avukatı Levent Pişkin, şöyle konuştu:

Ortada çok net bir şekilde transfobi var, eril şiddetin cesaretlendirilmesi var. Hakimliğin değerlendirmesi transfobik ve cinsiyetçi önyargılara dayanarak verilmiş bir değerlendirme. Silahla oral yolla tecavüz edilmesi nitelikli cinsel saldırıdır ve tutuklamayı gerektiren katalog suçlardandır. Ancak trans kadınların, LGBTİ+’ların yargılandığı ‘polise mukavemet’, ‘2911 Sayılı Kanuna muhalefet’ gibi iddialarla açılan davalarda tutuklama, ev hapsi gibi kararlar alınırken; esas tutuklamayı gerektiren nitelikli cinsel saldırı davasında tutuklama kararı verilmemesi mağdurun trans kadın olmasıyla doğrudan alakalı. Önyargılı bir kararla karşı karşıyayız.

Avukat Pişkin, “Hakimliğin polis tutanaklarını dikkate almamış olması bile söz konusu” diyerek, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor:

Bu karar, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yürütülen kampanyalardan ayrı düşünülemez. İstanbul Sözleşmesi içselleştirilmiş ve uygulanıyor olsaydı bu tarz kararlarla karşılaşmazdık. Ortada tutuklamayı gerektiren katalog bir suç varken, kaçma şüphesi varken tutuklama kararı verilmemesi kadına yönelik eril şiddetin cezalandırılmaması ve cesaretlendirilmesi anlamına geliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınlara gözaltı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.