Ana SayfaDünyaTüm buzullar eridiğinde hangi ülke ve şehirler yok olacak?

Tüm buzullar eridiğinde hangi ülke ve şehirler yok olacak?

HABER MERKEZİ – National Geographic yaptığı bir çalışmayla, küresel ısınmanın etkisiyle tüm buzullar eridiğinde suların yutacağı ülke ve şehirleri belirledi.

Küresel ısınma nedeniyle tüm buzulların erimesi durumunda birçok ülkenin yok olacağı tahmin ediliyor.

Belgesel kanalı National Geographic’te yayımlanan çalışmada, küresel ısınma nedeniyle dünyadaki tüm buzulların erimesi durumunda neler olacağı gösteriliyor.

Tüm buzulların erimesi halinde mevcut okyanus seviyelerinin 65 metre kadar yükseleceği, yıllık sıcaklık ortalamasının ise 14 dereceden 26 dereceye kadar yükseleceği öngörülüyor.

Bunun sonucunda da okyanus ve deniz kıyılarındaki bazı ülkeler ile dünyanın önde gelen birçok şehri tümüyle sular altında kalacak.

Küresel ısınmaya dair ölçümler 19’uncu yüzyıl sonlarından bu yana yapılıyor. 2020 itibariyle dünyanın sanayileşme öncesine oranla 1,2 derece kadar sıcaklık artışına maruz kaldığı hesaplanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından baz alınan araştırmalar, sıcaklık artışının 2 derecenin üstünde olması halinde buzul erimelerinin hızlanacağını ve iklimsel değişikliklerle birlikte birçok ekonomik ve sosyal krizin tetikleneceğini öngörüyor.

Kimi kıyı kentlerinin sular altında kalması bekleniyor, kuraklık ya da diğer farklı iklimsel olaylar nedeniyle önemli tarımsal alanlar da yok olacak.

National Geographic’te yapılan çalışma ise küresel ısınma artışının 12 dereceye ulaştığı ve dünyadaki tüm buzulların istisnasız erimesi ihtimaline dayandırılıyor.

Bu sürecin önümüzdeki 5 bin yılda tamamlanacağı öngörülüyor.

Hollanda ilk yok olacak ülke

Çalışmada, küresel ısınmanın sonucu olarak önümüzdeki bin yıllara kalmadan sular altında kalacak olan ülkeler de dikkat çekiyor. Bunların başında ise Hollanda geliyor.

Hollanda’nın adı deniz seviyesinden aşağıda olması nedeniyle Felemenkçe’de ‘Nederland’, yani ‘alçak’ veya ‘aşağıdaki ülke’.

Küresel ısınmadan en çok etkilenecek yerler arasında ise bugün dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerdeki büyük kentler de bulunuyor.

Tüm buzulların erimesiyle okyanus seviyelerinin 65 metre kadar yükselmesiyle İngiltere’nin başkenti Londra’nın önemli oranda sular altında kalacağı tahmin ediliyor.

Fransa’nın Marsilya, İtalya’nın önemli oranda deniz içinde bulunan şehri Venedik ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag da buzul erimesinden etkilenecek kentler arasında olacak.

Karadeniz ve Hazar Denizi’nde su seviyelerinin on kat yükseleceği öngörülürken, Kuzey ve Orta Amerika’da özellikle Atlantik kıyılarında ciddi değişimler yaşanacak. New York, Miami, Havana ve Cancun gibi şehirler sular altında kalacakların başında geliyor.

Güney Amerika’da ise okyanus seviyelerinin yükselmesiyle kıtanın yarısına yakınını oluşturan Amazon havzası ile Atlantik Okyanusu birleşecek ve Asunsion (Paraguay), Buenos Aires (Arjantin), Montevideo (Uruguay) gibi şehirler sular altında kalacak.

Afrika kavrulacak

Buzulların erimesinden etkilenecek bir diğer kıta ise Asya; özellikle de kıtanın güney ve güneydoğusu.

Topraklarının önemli bir kısmı nehir havzasında olan Bangladeş’in sular altında kalacağı öngörülürken, Hindistan ve Çin kıyılarında su seviyesinin yükselmesi sonucu birçok büyük kent sular altında kalacak. Bunlar arasında Hindistan’ın Kalküta ve Bombay, Çin’in başkenti Pekin ile Şangay şehirleri bulunuyor.

Kıtanın bir parçası olan Kamboçya’nın ise Asya’dan kopuk bir ada haline gelmesi kaçınılmaz olacak.

Afrika kıtasında ise su seviyelerinin yükselmesiyle yutulacak şehirler arasında Mısır’ın başkenti Kahire, Senegal’in başkenti Dakar ve Nijerya’nın en büyük şehri Lagos bulunuyor.

Diğer kıtalara oranla su seviyesindeki yükselişten daha az etkileneceği hesaplanan Afrika’da daha çok 12 derecelik sıcaklık artışının etkisi görülecek. Ve bununla Afrika’nın büyük bir kısmının yaşanılmaz hale geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İnsanlık tarihi açısından bakıldığında önümüzdeki 5 bin yılda tamamlanacak olan buzulların tümüyle erimesi süreci çok uzun gelebilir. Ancak dünyanın 4,5 milyar yıl önce oluşumunun başladığı düşünüldüğünde bu süre çok kısa kalıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kamudan ihraçta keyfiyet: PKK olmadı, FETÖ verelim
Sonraki Haber
Fotoğraflarla: 19. Feminist Gece Yürüyüşü