Ana SayfaDünyaTürkiye son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ülkelerden

Türkiye son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ülkelerden

HABER MERKEZİ – Freedom House’un “Demokrasi Kuşatma Altında” başlıklı raporuna göre Türkiye, son 10 yılda özgürlükler konusunda en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), 2020 yılında ülkelerdeki özgürlük ve demokrasi durumuyla ilgili raporunu yayımladı.

Rapora göre, dünya genelinde demokrasideki düşüş hızlandı, otoriter liderler daha da cesaretlendi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre raporda, “2020’de öldürücü bir pandemi, ekonomik ve fiziksel güvensizlik ve şiddetli çatışmalar dünyayı yıkıma uğratırken, demokrasinin savunucuları otoriter düşmanlarına karşı mücadelede yeni ağır kayıplar verdi, uluslararası denge tiranlık lehine değişti” ifadeleri yer aldı.

“Demokrasi Kuşatma Altında” başlıklı raporda, 15 yıl üst üste dünya genelinde özgürlüklerde düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Otoriter liderlerin 2020 yılında daha da cesaret kazandığı vurgulanan raporda, “Özgür olmayan ülkeler” kategorisine giren ülkelerin oranının demokraside gidişatın kötüleşmeye başladığı 2006 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldiği kaydedildi.

Siyasi hak ve özgürlüklerde düşüş yaşayan ülkelerin sayısının, kazanım elde eden ülkelerin sayısını son 15 yıl içinde ilk kez bu kadar yüksek bir oranla geçtiği de raporda ifade edildi.

Türkiye’nin durumu ne?

Rapora göre “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde yer alan Türkiye, son 10 yıl içinde özgürlükler alanında en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında. Türkiye, bu süre zarfında toplam 31 puan geriledi.

Son 10 yılda Türkiye’den daha fazla gerilemenin görüldüğü tek ülke ise Mali.

Raporun Türkiye bölümünde, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasette önemli bir güç sahibi olmaya devam ettiği, ancak 2019 yılındaki yerel seçimlerde muhalefet partilerinin kazandığı zaferin ve Corona virüsü salgınının zorda olan ekonomi üzerindeki etkisinin hükümeti muhalefetin baskılanmasına ve kamuoyunda tartışmaların kısıtlanmasına teşvik ettiği belirtildi.

Türkiye’de ana akım medyanın özellikle de televizyon yayıncılarının hükümetin duruşunu yansıttığı ve sık sık benzer manşetlerin atıldığı kaydedildi. Bazı bağımsız gazete ve internet siteleri faaliyetlerine devam etse de bunların büyük bir siyasi baskı altında oldukları ifade edildi.

Freedom House, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede, otoriter yönetimlerin genişlemesinin ve uluslararası arenada önemli demokrasilerin gittikçe azalan ve tutarsız bir şekilde varlık göstermesinin, insan hayatı ve güvenlik konusunda somut etkileri olduğunu, buna siyasi anlaşmazlıkların çözümü için sık sık askeri güce başvurulmasının da dahil olduğunu belirtti.

Diğer yandan, raporda otoriter devletlerin askeri güç kullanması dünya genelinde demokratik normlarda çürüme yaşandığının bir diğer sonucu olarak değerlendirildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fabrikada patlama: Bir işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
ABD'den Türkiye'deki alüminyum ihracatçılarına ek vergi