Ana SayfaGüncelVan’dan Ege kentlerine: Newroz coşkusu alanlardan taştı

Van’dan Ege kentlerine: Newroz coşkusu alanlardan taştı

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle yapılamayan, bu sene ise HDP’ye dönük kapatma davasının açıldığı, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği ve cezaevlerindeki açlık grevlerinin sürdüğü bir dönemde yapılan Newroz kutlamalarındaki coşku alanlara sığmadı. Van Kalesi eteklerinden Ege kentlerine kadar 21 Mart günü birçok merkezde yapılan Newroz kutlamalarını derledik.

VAN

Van Kalesi eteklerinde yüzbinlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında hep bir ağızdan seslendirilen şarkılarla alandaki coşku zirveye ulaşırken, bir süre sonra Newroz ateşi yakıldı.

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli “Tecridin ve baskıların sonlandırılması” talebiyle cezaevlerinde 115’inci gününde devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekti.

Partilerine yönelik kapatma girişimlerine de işaret eden Temelli, “İradesine sahip çıkan bu halk, en güzel cevabı buradan vermiştir. Hangi planı yaparsanız yapın bu halk size iradesini asla teslim etmeyecek” dedi.

Kürt sorunu çözülmeden hiçbir meselenin çözülmeyeceğini vurgulayan Temelli, “Bu mesele muhatabı ile masaya oturularak çözülür. Başka senaryolar aramayın, bu işin muhatabı Sayın Öcalan’dır” ifadelerini kullandı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise “İmralı’nın kapılarını açın” diye seslendi, cezaevlerindeki açlık grevi eylemlerine dikkat çekti: “Açlık grevcilerinin talepleri bütün halkların talepleridir… Bu talepler hepimizin talepleridir.”

Kürt halkının tarihi bir kavşaktan geçtiğini belirten Aydeniz, ulusal birliğin önemine işaret ederek, “Bu kavşak Kürtlerin özgürlük kavşağıdır. Kürtlerin ulusal özgürlüğü için yan yana durmayan, kendi çıkarı yerine ulusal çıkarı dile getirmeyen kim olursa kaybetmeye mahkumdur” dedi.

Kutlamalar sanatçıların seslendirdiği şarkılar ve halaylarla devam etti.

  Diyarbakır Newrozu: Bu ateş yandığı sürece kimse bize diz çöktüremez

HAKKARİ

Hakkari merkezde binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlamaları gerçekleştirildi.

Kent girişindeki Otogar Alanı’nda yapılan kutlamalarda, yurttaşların giydikleri birbirinden renkli kıyafetler alanı adeta renk cümbüşüne çevirdi.

HDP milletvekilleri Şevin Çoşkun ve Hasan Özgüneş’in de katıldığı kutlamalarda Newroz ateşi yakılmasının ardından Koma Çiya ile sanatçı Murat Demir sahne aldı.

HDP’li Çoşkun, “Newroz Kürt coğrafyasında zulme karşı direnişin sembolüdür. 2021 Newrozu özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemizde önemli bir dönüm noktası olacak. Çünkü halkımızın iradesi gasp ediliyor” diye konuştu.

Özgüneş ise “Bugün Türkiye’nin tamamı tecrit altında. Ama bu tecridi hem Türkiye hem de İmralı üzerinden kaldıracağız. Bugün açlık grevi Türkiye’de özgürlük, adalet olsun diye devam ediyor. Bizim de omuzlarımıza tarihi bir sorumluluk düşüyor. Direnişlerini kutluyoruz. Yoldaşlarımızın zarar görmesine izin vermemeliyiz. Bu nedenle cezaevlerindeki direnişi tüm yerlere yaymalıyız” dedi.

YÜKSEKOVA

Hakkari’in Yüksekova ilçesinde çoğunluğu gençlerden oluşan binlerce kişinin katılımıyla son yılların en coşkulu Newroz kutlaması gerçekleştirildi.

Alandan “HDP halktır halk burada” sloganlarıyla kapatılma davasına tepki gösterildi.

Coşkunun hakim olduğu programda konuşan HDP Milletvekili Sait Dede, “Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’ya da Türkiye’ye de huzur ve demokrasi gelmeyecek. Bir an önce Sayın Öcalan ile görüşülme yapılmalı. Sayın Öcalan bir şahıs değildir, Kürt sorununun muhatabı olan politik bir liderdir. Cezaevlerinde yoldaşlarımız günlerdir bu uğurda açlık grevlerinde direniyorlar. Cezaevlerindeki yoldaşlarımızın talebi burayı tıklım tıklım dolduranların talebidir ve talepleri bir an önce yerine getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kutlamada son olarak Rezan Şirvan sahne aldı. Şarkılar eşliğinde Newroz ateşi yakılırken, uzun bir süre halay çekildi.

CİZRE

Şırnak’ın Cizre ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal kıyafetleriyle alana akın edenler yurttaşlar müzik eşliğinde halaya durdu.

Onbinlerce kişi alana girmeye çalışırken HES kodu nedeniyle polis kontrol noktalarında uzun süre bekletildi. Alanın etrafında insan kuyruğu oluşurken, kalabalık her geçen dakika arttı.

Newroz alanına sığmayan kitle, alanın etrafında davul zurna eşliğinde halaya durdu.

Kontrol noktasında kitlenin içeri girmesine bin bir zorluk çıkartan polis, onbinlerce kişinin olduğu alana gaz bombası attı. Bu engellemeye tepki gösteren yurttaşlar polis barikatlarını yıkarak alana girdi.

Sanatçı Ruken Yılmaz’ın sahne almasıyla coşkunun tavan yaptığı programda konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Bugün bütün engellemelere rağmen Cizre halkı Newroz alanına aktı. Cizre Newrozu AKP ve MHP iktidarına gereken cevabı verdi” diye konuştu.

“HDP halktır, HDP kadındır, HDP halkların özgürlük talebidir. Kimsenin gücü HDP’yi kapatmaya yetmez” diyen Acar Başaran, “Bugün Ankara’dan Cizre’ye Newroz ruhuyla alanlarda AKP ve MHP iktidarına diyoruz ki; HDP’yi kapatmaya gücünüz yetmez. HDP halktır, HDP gençliktir, HDP barıştır, HDP çocukların geleceği ve umudur. Hiç kimse halkların partisini kapatamaz” ifadelerini kullandı.

Vekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bu sabah saatlerinde Meclis’te gözaltına alındığını anımsatan Acar Başaran, “Gergerlioğlu yıllardır halkların barışı ve özgürlüğü için mücadele eden bir siyasetçidir. Bu iktidar bir sözle halkın seçilmişinin vekilliğini düşüremez. İktidar da şunu çok iyi bilsin ki; bizler bu halkın ruhuyla Meclis’te yer alıyoruz” dedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü, iktidara seslenerek “Kürt halkı bu hukuksuz tecridi kabul etmiyor. Tecridin kaldırılması halkların ortak talebidir. Bugün cezaevlerinde 115 gündür arkadaşlarımız açlık grevinde. Talepleri sayın Öcalan üzerindeki tecridin son bulmasıdır. Arkadaşlarımız en ağır koşullarda bu eylemlerini sürdürüyorlar. Talepleri bizlerin talebidir. Talepleri, Kürt ve Ortadoğu halklarının talebidir” diye belirtti.

Ayşe Acar Başaran’ın ardından sahne alan sanatçılar söyledikleri stranlarla kitleyi coşturdu. Olası polis müdahalesine karşı program planlanandan önce bitirildi.

DERSİM

Dersim’de bu yılki Newroz kutlamaları valiliğin aldığı yasak kararına rağmen yapıldı.

Dersim kültürünü yansıtan kıyafetleriyle Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan kent halkı çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu.

Newroz ateşinin de yakıldığı kutlamalara HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP MYK üyeleri Veli Saçılık ve Sultan Özcan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı.

Newroza katılanlar tecridin kaldırılması, ulusal birlik, eşitlik, özgürlük ve barış mesajları verdi.

ADANA

Adana’daki Newroz kutlamasında, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ve Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk’ün de aralarında bulunduğu 7’den 70’e binlerce kişi bir araya geldi.

Kadınlar, yöresel kıyafetleriyle alanda renkli görüntüler oluşturdu.

Kutlamaya katılanlar davul zurna eşliğinde söylenen şarkılarla Newroz halayına durdu.

Diğer yandan arama noktasında kitleye hakaret ettiği belirtilen polise müdahale eden avukat Özgür Yakut, polislerce darp edilerek gözaltına alındı.

ŞIRNAK

Newroz kutlamalarının yapıldığı merkezden biri olan Şırnak’ta, Newroz alanı programın başlamasından saatler önce binlerce insan tarafından dolduruldu.

Alanı dolduranlar çalınan müzikler eşliğinde halay çekerek doya doya Newroz’u kutladı.

HDP’ye dönük kapatma davasına tepki gösteren Şırnaklılar, cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine de destek verdi.

Yakılan Newroz ateşiyle birlikte başlayan kutlama programında konuşan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Şırnak halkı başta olmak üzere herkesin Newroz’unu kutladı, özgürlük ve demokrasi mücadelesi verenleri selamladı.

O anlarda alandan alkış sesleri yükselip, “HDP halktır halk burada”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Temel, sözlerinin devamında ise “Sayın Abdullah Öcalan Kürt halkının iradesidir ve tüm dünya onu lider olarak kabul ediyor” dedi ve tecridin kaldırılması çağrısında bulundu.

Tayip Temel’in konuşmasının tamamlamasının ardından Newroz coşkusu sahne alan sanatçıların seslendirdiği parçalarla devam etti.

BATMAN

Batman’da, Newroz kutlamasına katılan onbinler PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını istedi.

Açılış konuşmasının ardından barış güvercinleri uçurulup, Newroz ateşi yakıldı.

Sonrasında sahne alan Kollektifa Ritma Azad’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile devam eden Newroz kutlamasında sahneye çıkan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, tarihi bir Newroz’u kutladıklarını dile getirerek şunları söyledi:

Öcalan üzerinde devam eden tecride karşı cezaevlerinde direnenlere buradan selam olsun… Tecrit kalkıncaya kadar bu direniş devam edecek, herkes bunu iyi bilsin. Tecrit bir insanlık suçudur. Bu suça karşı gösterilen her direniş, insanlığa sahip çıkmaktır. Herkes iyi bilsin ki Öcalan bu halkın iradesidir. Bu iradeyi yok edemezsiniz. Öcalan yaşamına ilişkin ortaya atılan iddiaların netleşmesi için acilen aile ve avukatların İmralı Adası’na gitmesi gerekiyor.

Konuşmaların ardından çalınan müziklerle halaylar çekildi.

URFA

Urfa’da binlerce kişi Newroz’u kutlamak için 11 Nisan Stadyumu yanındaki alanda bir araya geldi.

“HDP halktır, kapatılamaz” ve “HDP halktır halk burada” sloganlarının atıldığı etkinlikte konuşma yapan HDP Milletvekili Ömer Öcalan, ülkedeki sorunların çözüm adresi olarak İmralı’yı işaret etti.

Öcalan, ayrıca şunları kaydetti:

Dilimize karşı bir saldırı var. Bizler diyoruz ki Kürt dili resmi eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz. Bunun için kampanya başlatıldı. Tekrardan belirtmekte fayda var, tüm sorunların çözümü İmralı’dır. Bursa Başsavcılığı’na sesleniyorum, derhal gerekeni yapın. Açlık grevinde olan herkesi candan kutluyorum ve onların mücadelesini biz yükselteceğiz. Bizler beraber yürüyeceğiz ve beraber başaracağız.

Yapılan konuşmalar sonrası çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekilip, Newroz kutlandı.

AĞRI

Ağrı’da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında konuşan deneyimli Kürt siyasetçi Sırrı Sakık, MHP’nin “halka düşmanlık eden bir parti” olduğunu belirterek, kapatılması çağrısı yaptı.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise partilerinin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameye tepki göstererek, “Bizi tutuklamalarla geriletemezsiniz. Biz bu halkın onurunu, dilini, kültürünü koruduk. 600 kişiye siyaset yasağı getirseniz ne olur, biz milyonlarız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Dilan Dirayet Taşdemir ve Sırrı Sakık, Newroz ateşini yaktı.

Yurttaşların Newroz ateşinin etrafında halay çekmesi ile kutlamalar sona erdi.

NUSAYBİN, KIZILTEPE

Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde gerçekleştirilen Newroz kutlamaları için onbinlerce yurttaş alanlara çıktı.

Coşkunun bir an eksilmediği alanlarda Newroz Tertip Komitesi ve HDP’li siyasetçiler sırayla sahneye çıkıp kitleyi selamladı.

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, partilerinin kapatılmak istenmesi üzerinde durdu. Alanı dolduranları işaret eden Dündar, iktidara “hodri meydan” dedi. Dündar’ın bu sözü üzerine kitle hep bir ağızdan “HDP halktır halk burada” sloganı attı.

ANTEP

Binlerce kişinin katıldığı Antep Newrozu’nda “Tecridi kaldırın, HDP’ye dokunmayın” mesajı verildi.

Programda konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına ilişkin olarak “Hesap etmedikleri bir şey var, son sözü biz direnen kadınlar söyleyecek” dedi.

Günay, “Biz kadınlar her yerde dayanışacağız ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacağız. Boyun eğmeyeceğiz” diye ekledi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin her gün derinleştirildiğini söyleyen Günay, “Cezaevlerinde binlerce arkadaşımız açlık grevlerinde. Talepleri tecridin kaldırılmasıdır. Tecrit ölümde ısrar demektir. Ancak tecridin kaldırılması barışta ısrar demektir. Biz bu ülkeye özgürlük ve adaleti getireceğiz. AKP faşizmi tecridi derinleştiriyor. Çünkü biliyor ki Sayın Öcalan barışın ve özgürlüğün adresidir” ifadelerini kullandı.

Günay konuşmasında, HDP’nin kapatılma girişimlerine de değinerek, “HDP milyonlardır. HDP özgürlüktür. Kimse HDP’yi kapatamaz. Bunu düşünüyorsanız biz demir leblebiyiz, bizi kolay kolay yutamazsınız” dedi.

ANKARA

Ankara’da Newroz kutlamaları son anda valiliğin yaptığı değişiklikle Anıt Park’ta yapıldı.

“Eşitlik, Adalet, Barış, Özgürlük”, “Newroz Ateşiyle direnelim, özgürleşelim” pankartları asılan kutlamaya, birçok demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Şamil Parlak, Kawa’dan bu yana Newroz ateşinin yandığını belirterek, “O günden bu yana hiçbir Kawa yenilmedi. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Kawalar bundan sonra da yenilmeyecekler” dedi.

Cezaevlerindeki açlık grevine de değinen Parlak, “Haklarını ve onurlarını korumak için bedenlerini açlığa ve ölüme yatırmaktan başka bir yol bırakılmıyor tutsaklara. İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin ölümlerle sonuçlanmadan taleplerin karşılanması ve bir an önce hukuk dışı keyfiyete son verilmesi gerekiyor” diye belirtti.

Uzatılan barış elinin itildiğini ifade eden Parlak, 2013 Newroz’unu hatırlatarak, şöyle dedi:

Hiçbir tabutun gelmediği sıvasız evlere şimdi bayraklar asılıyor. Estirilen ırkçı şoven kasırga üzerinden değerlerinden kopmuş ve birbirine düşmanlaştırılmış bir toplum yaratılmak isteniyor. Ankara sokaklarını yıllardır, her şeye ve herkese yasaklamaya çalışan iktidar görsün; biz buradayız. Tüm saldırılara karşı sokaklardayız, meydanlardayız. Kawa’nın yaktığı isyan ateşini Ankara sokaklarında taşıyoruz.

Her kesimden yüzlerce insanın katıldığı kutlama, halay ve horonlarla sürdü.

SİİRT

Siirt’te, Newroz alanını dolduran binlerce kişi müzik eşliğinde halay çekerken, taşıdıkları flama ve bayraklarla HDP’ye dönük kapatma girişimini protesto etti.

Sloganlarının dinmediği alandaki coşku, sanatçıların sahne almasıyla doruğa ulaştı.

Newroz ateşi, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Siirt İl Eşbaşkanı Belkiza Beştaş Epözdemir tarafından yakıldı.

Program kapsamında konuşma yapan Danış Beştaş, “Bir kişi kalsak bile onlara boyun eğmeyeceğiz, asla diz çökmeyeceğiz ve sizin iradenize sahip çıkacağız. Baskı rejimine boyun eğen tek bir milletvekili göremeyecekler” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sahneye Barış Anneleri çağrıldı. Barış Anneleri, barış güvercinlerini uçurmasından sonra sahne alan Koma Hivron’un şarkılarıyla çekilen halaylar eşliğinde Newroz programı sona erdi.

BURSA

Bursa’da, Yıldırım ilçesindeki Arabayatağı Pazar Alanı’ndaki Newroz kutlamasına da yoğun bir katılım vardı.

HDP bayrakları ve çeşitli pankartlar ile donatılan alanı dolduranlar saatlerce halay çekti.

HDP Merkez Yürütme Kurulu üyelerinden Ferhat Encü yaptığı konuşmada, Kürt halkının mücadelesini sürdüreceğini ve asla geri adım atmayacağını belirtti.

Encü, “HDP halktan koptu” diyenlere seslenerek, “Bunu söyleyenler, bakın ve görün Newroz alanları nasıl dolu. Halk HDP’ye nasıl sahip çıkıyor. Onlar bilmiyorlar ki bizim yolumuz hakikat yoludur. Onlar HDP’yi tabela olarak görüyorlar. Sanıyorlar ki kapısına kilit vurularak halk geri çekilecek… HDP’yi kapatmazsınız. Kürt halkının mücadelesi önünde duramazsınız” şeklinde konuştu.

Kutlama, sahne alan sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekilmesiyle son buldu.

AYDIN, DENİZLİ, MANİSA

Newroz, Ege kentlerinde de büyük bir coşkuyla kutlandı.

Aydın, Denizli ve Manisa’da gerçekleştirilen kutlamalarda, HDP’nin kapatılma girişimleri, vekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye tepki hakimdi.

  Tekirdağ'dan Iğdır'a Newroz coşkusu: Mücadeleyi büyütelim
  Yenikapı’dan yanıt verdiler: Teslim olmayacağız
  Buldan: 6 milyon siyasete hazır, AKP ve küçük ortağına dert olsun
  Sancar: Bu operasyon HDP’nin çok ötesine yönelen hedeflerle yürütülüyor



Önceki Haber
Biden’dan Newroz mesajı
Sonraki Haber
ABD ve Avrupa'dan İstanbul Sözleşmesi açıklamaları