Ana SayfaGüncel1 Mayıs: Kazancı Yokuşu’nda anma, Ankara ve İzmir’de müdahale

1 Mayıs: Kazancı Yokuşu’nda anma, Ankara ve İzmir’de müdahale

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenler için Kazancı Yokuşu’nda yapılan anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “1977’de katledilenlerin mücadele bayrakları bizim elimizdedir” dedi. Ankara’da ise 1 Mayıs’a dair açıklama yapmak isteyen emek ve demokrasi güçleri polis şiddetine maruz kaldı. İzmir’de de 1 Mayıs kutlaması sırasında pankart ve bayrak açılmasına müdahale eden polis, üç kişiyi gözaltına aldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri İstanbul Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda andı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK ve TMMOB yöneticileri, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, HDP ve CHP milletvekilleri, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile çok sayıda siyasi parti temsilci ve yöneticisi katıldı.

Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen kitle, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları eşliğinde Kazancı Yokuşu’na yürüdü.

Saygı duruşunun ardından 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenlerin isimleri okundu.

Sendika ve meslek odaları adına ortak açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi:

44 yıl sonra burada biliyoruz ki bu ülkede 1 Mayıs tarihi sınıflar mücadelenin ve demokrasi mücadelesinin tarihidir. Bu mücadelede Kurucu Genel Başkanımız Kemal Türker katledildi. Yitirdiğimiz tüm yoldaşlarımıza sözümüz anılarına ve bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak, katliamların gerçek sorumlularının yargılandığı, hesap verdiği, demokrasinin, eşitliğin egemen olduğu bir ülkeyi kurmaktır. Onlara verdiğimiz sözü bugün bir kez daha yineliyoruz. Bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. 1977’de katledilenlerin mücadele bayrakları bizim elimizdedir.

1 Mayıs’ı geçen seneki gibi yine pandemi koşullarında karşıladıklarını belirten Çerkezoğlu, pandemi ile birlikte emekçilerin yaşam koşullarının daha da ağırlaştığını kaydetti.

Çerkezoğlu, iktidarın tam kapanma adı altında aldığı önlemlerin işçileri kapsamadığını belirterek, şöyle konuştu:

Tam kapanma adı altında alınan önlemlerde işçi sınıfı yine yok. Tam kapanma dediler ama işçilerin yüzde 60’tan fazlası çalışıyor. Yarın işçilerin işyerlerine gittiği bir tam kapanma mümkün değil. Bizler açısından tam kapanma yok, sınıfsal ayrımcılık var. O nedenle pandemi ile birlikte sorunların daha da ağırlaştığı bir ortama mücadelemizi yükselterek gidiyoruz. Bugün yine alanlarda yana yana, omuz omuzayız. Yasaklara rağmen umudu birlikte büyütüyoruz. Pandemiye rağmen bizleri saatlerce işyerlerinde çalıştıranlar, açık alanda yan yana gelmemizi engelliyor. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir zamanda 1 Mayıs yasaklanamamıştır. Bugün de yasaklara inat buradayız. 2021 yılı 1 Mayıs’ında daha önce yitirdiklerimizin talepleriyle, onların mücadelesini bu güne taşıyarak, alanlarda, meydanlarda 1 Mayıs’ı coşkulu bir şekilde kutlayacak, etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz.

Çerkezoğlu, konuşmasında son olarak taleplerini şöyle sıraladı:

  • Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalı.
  • Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
  • Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son.
  • İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil, işçilere ve işsizlere.
  • Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.
  • İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
  • Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak.
  • Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
  • Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.
  • İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın.

Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından kitle sloganlar eşliğinde anıta karanfil bıraktı. Kitle daha sonra buradan anmanın gerçekleşeceği bir diğer adres olan Şişhane’ye geçti.

Ankara ve İzmir’de polis şiddeti

Fotoğraf: Evrensel

Ankara emek ve demokrasi güçlerinin 1 Mayıs’a dair Sakarya Caddesi’nde yapmak istediği eylem ise polislerce engellendi.

Bunun üzerine kitle, KESK Genel Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti. KESK önünde açıklama yapmak isteyen kitleye, polis müdahale etti.

Müdahale sırasında biber gazı ve plastik mermi kullanan polisin, haber takibindeki gazetecilere cinsiyetçi küfürler ettiği belirtildi.

Daha sonra Çankaya Belediyesi önünde toplanan kitlenin polis tarafından ablukaya alındığı aktarıldı.

İzmir’de de DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun çağrısıyla Konak Kemeraltı girişinde 1 Mayıs kutlandı.

Pankart ve bayrak açılmasına müdahale eden polis, üç kişiyi gözaltına aldı.


Karınca, Mezopotamya Ajansı, Evrensel



Önceki Haber
Van'da askerlerin ateş açıp yaraladığı köylü hastaneye kaldırıldı
Sonraki Haber
Kıbrıs görüşmeleri: BM'den 'ortak zemin bulamadık' açıklaması