Ana SayfaEkonomi‘128 milyar nerede’ sorusuna çelişkili yanıtlar geliyor: Satıldı mı, halka mı harcandı?

‘128 milyar nerede’ sorusuna çelişkili yanıtlar geliyor: Satıldı mı, halka mı harcandı?

HABER MERKEZİ – Nereye kaybolduğu tartışma konusu olan 128 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervine ilişkin farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Erdoğan ve AKP’li Ünal, rezervin halk için harcandığını öne sürerken MB Bakanı Kavcıoğlu ise rezervin, fiyatları dengelemek için kullanıldığını söyledi.

Merkez Bankası’nın (MB) 128 milyar dolarlık kayıp rezervi, tartışılmaya devam ediyor. CHP’nin “128 milyar dolar nerede” yazılı pankartları “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle sökülürken, iktidar kanadından ise soruya ilişkin farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Son açıklama Merkez Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan geldi. Kavcıoğlu, yaptığı açıklamada döviz alım-satımlarının koordinasyon içerisinde yapılabilmesi için Şubat 2017’de Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu. Söz konusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir”

Ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmenin mümkün olmadığını savunan Kavcıoğlu, “Görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır” dedi.

Kavcıoğlu muhalefetin söz konusu işlemlerin belgelerine ilişkin talepleri ile ilgili ise bir açıklama yapmadı.

‘Halka harcadık’ denilmişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda kimi zaman “Salgında harcadık”, kimi zaman da “Hazine’de duruyor” yanıtını vermişti.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da dün yaptığı açıklamada “Her zaman ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şiarıyla hareket ettik, etmeye de devam edeceğiz. ‘128 milyar TL nerede?’ diye soranlara gelsin” diyerek bir açıklama yapmıştı.

Ünal, corona virüsü pandemisi sürecinde yapılan devlet yardımlarını gösteren bir tablo paylaştı ancak yapılan yardımlardan büyük çoğunluğunun İşsizlik Fonun’dan aktarıldığının öğrenilmesi tepki çekti.

‘Ağbal soruşturduğu için görevinden alındı’ iddiası

Reuters haber ajansı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa ettiği dönemde Merkez Bankası başkanı olarak görevlendirilen Naci Ağbal’ın Mart 2021’de görevden alınmasında da rezervlerde 128 milyar dolar civarında kayba neden olan döviz satışlarıyla ilgili inceleme başlatmasının rol oynadığını bildirmişti.

Albayrak’ın bakanlığı döneminde Türkiye’deki döviz kurlarındaki hızlı yükselişlerin dengelenmesi ve kurun belli bir seviyede tutulması için kamu bankaları üzerinden rezervlerden döviz satışı yapılması rezervlerde erimeye yol açtığı gerekçesiyle bu politika büyük tepki çekmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İBB: Kanal İstanbul toplantısında temsilcimizin telefonuna el konuldu
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.