Ana SayfaDünyaABD Başkanı Biden Ermeni Soykırımı’nı tanıdı

ABD Başkanı Biden Ermeni Soykırımı’nı tanıdı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Joe Biden, Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdı. Biden, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tarihteki bu korkunç olayların hiçbir zaman unutulmaması için Meds Yeghern’in kurbanlarını anıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915’teki Ermeni Soykırımı’nı tanıdığı belirten bir açıklama yaptı.

Biden 24 Nisan dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Her yıl bu günde, Osmanlı döneminde Ermenilere yönelik soykırımda hayatını kaybedenleri anıyor ve bu tür zulümlerin bir kez daha tekrarlanmaması için yeniden tahahhütte bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

24 Nisan 1915’te İstanbul’daki Ermeni aydınların ve cemaat liderlerinin Osmanlı makamlarınca tutuklanmasıyla başlayarak, 1,5 milyon Ermeni bir imha kampanyası çerçevesinde tehcir edildi, katledildi ya da ölüme gönderildi. Tarihteki bu korkunç olayların hiçbir zaman unutulmaması için Meds Yeghern’in (Ermeni Soykırımı) kurbanlarını anıyoruz.

Soykırımın ardından hayatta kalanların aralarında ABD’nin de bulunduğu ülkelerde kendilerine yeni bir “ev” bulduğunu hatırlatan Biden, “Aradan geçen onlarca yılda Ermeni göçmenler ABD’yi çok zenginleştirdi ama atalarının beraberinde getirdiği trajik tarihi de hiç unutmadı. Onların hikayesine saygı duyuyoruz. Bu acıyı görüyoruz” dedi. Biden, “Bunu suçlamak için değil, yaşananların bir kez daha tekrarlanmayacağından emin olmak için yapıyoruz” diye belirtti.

Gelecekte bu tür olayların tekrarlanmaması temennisini dile getiren Biden, gelecek nesiller için “bağnazlık ve hoşgörüsüzlükle” kirlenmemiş, “insan haklarına saygı duyulan ve insanların hayatlarını onurlu bir şekilde ve güvenlik için yaşayabilecekleri” bir dünya dilediğini söyledi.

Türkiye’den yanıt

ABD Başkanı’nın mesajına Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın ifadelerinin “kabul edilmediği ve en şiddetli şekilde telin edildiği” belirtilerek iki ülke arasındaki ilişkilerde “derin bir yara açacağı” ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

ABD Başkanı’nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz. ABD’nin tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklaması, Türk halkının vicdanında da asla kabul görmeyecek, karşılıklı güven ve dostluğumuzu sarsan sarılması zor derin bir yara açacaktır. Söz konusu açıklamanın konuya dair bilimsel ve hukuki bir temele, bulguya dayanmadığı ortadadır.

1915 olaylarına ilişkin olarak, uluslararası hukukta tanımlanmış olan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbiri mevcut değildir. Türkiye, tarihiyle yüzleşmekten hiçbir zaman kaçınmadığı gibi, bu konuda ABD dâhil kimseden ders alacak değildir” denilen açıklamada, ABD Başkanı’nın bu açıklamasının “halkları kutuplaştırmak ve bölgede barış ve istikrarın sağlanmasını zorlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyecek.


  106 yıldır kanayan yara: 8 soruda Ermeni Soykırımı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Son 24 saatte 40 bini aşkın vaka, 339 can kaybı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.