Ana SayfaGüncelAhmet Altan tahliye edildi

Ahmet Altan tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Gazeteci yazar Ahmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak’ın ‘darbe çağrışımı’ davasında aldığı hapis cezaları Yargıtay tarafından bozuldu. Kararın ardından Altan, 4 yıl 7 aydır tutulduğu Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.

Yargıtay, “darbe çağrışımı” davasında gazeteci yazar Ahmet Altan’a verilen 10 yıl 6 ay hapis ile gazeteci Nazlı Ilıcak hakkındaki 8 yıl 9 ay hapis cezasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.

Her iki isim hakkındaki hükmü bozan daire, tutuklu Altan’ın bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

Yargıtay’ın hüküm bozma kararının ardından Altan, Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.

Altan’ın cezaevi idaresi tarafından Covid-19 salgını gerekçesiyle taksiyle evine gönderildiği bildirildi.

Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, Twitter üzerinden Ahmet Altan’la çekilmiş fotoğrafını “Ahmet Altan’ı biraz evvel karşıladım… Özgürlüğe ilk adım…” mesajıyla paylaştı.

Altan’ın kızı Sanem Altan da Twitter üzerinden “Ağlayamıyorum bağıramıyorum haykıramıyorum tahliye diye” ifadelerini kullandı.

Davanın geçmişi

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden önce katıldığı bir televizyon programında “darbe çağrışımı yaptığı” iddiasıyla tutuklu yargılanan Ahmet Altan’a “silahlı örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla 10 yıl 6 ay hapis cezası, gazeteci Nazlı Ilıcak’a da 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Altan ve Ilıcak’ın yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesini kararlaştırmıştı. Yazar Mehmet Altan ise beraat etmişti.

Ahmet Altan, 3,5 yıllık tutukluluğun ardından 5 Kasım 2019 tarihinde verilen kararın ardından aynı gün akşam saatlerinde tahliye edilmişti.

Altan’ın tahliyesine İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca itiraz edilmişti.

İtirazı değerlendiren İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi de itirazı kabul ederek Altan’ın tahliye edilmesine yönelik kararı kaldırmıştı.

Bunun üzerine tahliye olmasından bir hafta sonra yeniden gözaltına alınan Ahmet Altan tutuklanmıştı.

Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu tutuklama işlemiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ahmet Altan ara kararla değil, hükümle tahliye edilmiştir. Hükümle birlikte ilk derece mahkemeleri dosyadan el çeker. Yetki, istinaf ve Yargıtay’dadır. Ne savcı hükümle tahliyeye itiraz edebilir ne de bir ilk derece mahkemesi verilmiş hükme dokunabilir. CMK 100’de tutuklama koşulu olmayan uydurulmuş gerekçelerle tutuklama verilmiştir” demişti.

Aynı dosya üzerinden tahliye edilen Nazlı Ilıcak içinse herhangi bir itirazda bulunulmamıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 4 yıl 7 aydır tutuklu bulunan  Ahmet Altan’ın başvurusunu dün karara bağlayarak Türkiye’nin ‘hak ihlali’nde bulunduğuna karar vermişti.


  AİHM’den Ahmet Altan kararı: Türkiye mahkum edildi



Önceki Haber
Erdoğan'a göre İstanbul Sözleşmesi kadın haklarına 'saygı getirmedi’
Sonraki Haber
HDP'li Aydemir: Filde vardır su içer, AKP'de vardır banka boşaltır