Ana SayfaGüncelApê Musa’nın tüm eserleri bir araya getirildi

Apê Musa’nın tüm eserleri bir araya getirildi

HABER MERKEZİ – Aram Yayınevi, 100’üncü doğum yılı nedeniyle Musa Anter’in tüm eserlerini bir kitapta topladı. 1590 sayfalık “Musa Anter Tüm Eserleri” kitabı özel boyutu ve sınırlı sayıdaki baskısıyla raflarında yerini aldı.

Musa Anter nam-ı diğer Apê Musa’nın 72 yıllık hayatı boyunca çeşitli dönemlerde kaleme aldığı eserlerinin tamamı bir araya getirildi.

Aram Yayınevi, “Toplu Eserleri” ile 100’üncü doğum yılında Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter’i kendi kaleminden gelecek kuşaklarla buluşturuyor.

Bin 590 sayfalık “Musa Anter Tüm Eserleri” kitabı özel boyutu ve sınırlı sayıdaki baskısıyla raflardaki yerini aldı.

Anter’in “Birîna Reş”, “Kara Yara”, “Kimil”, “Fıkralar”, “Kimil Davası”, “Şarktan Manzaralar”, “Doğu’nun Kalkınması Türkiye’nin Kalkınması Demektir”, “Vakayîname”, “Hatıralarım 1-2”, “Ülke ve Gündem Yazıları”, “Çinara Min”, “Ferhenga Kurdî Tirkî – Kürtçe Türkçe Sözlük” eserlerinin toplandığı özel baskılı “Tüm Eserleri” kitabının editörlüğünü Ulaş Güldiken, İlhami Sidar ve Rêdûr Dîjle yaptı.

Yağmur Kaya ve Gülçin Yılmaz ise eserin kapağını tasarladı.

Yayınevi tarafından hazırlanan kitap tanıtım metni şöyle:

Elinizdeki yapıt, Apê Musa’nın hayatı boyunca çeşitli dönemlerde kaleme aldığı eserlerinin tamamının bir araya getirilmesinden oluşuyor. Apê Musa’nın bu dev külliyatında kuşakları etkileyen düşüncelerini, mücadelesini, tüm entelektüel ve insani özelliklerini bulacaksınız. Çevirdiğiniz her sayfada onun acılarına ve sevinçlerine, düşüncelerine ve anılarına, hayallerine ve tecrübelerine yakından tanıklık edeceksiniz. Çünkü göz göze geldiğiniz sadece hacimli bir yapıt değil, masalsı gerçeğiyle, capcanlı hikayeleriyle, yerel ve evrensel düşünceleriyle konuşan, eleştiren, yorumlayan, kökleri yaşadığı toprağın, görüşleri tarihin derinliklerine uzanan o bilge insanı bulacaksınız. Doğumunun yüzüncü yılında bu dev yapıtı okurlarımıza armağan ederken, bir kez daha bu eserin hazırlık ve yayın sürecinin her aşamasında emeği geçen, katkılarını esirgemeyen herkese en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Aram Yayınevi, kitabın girişinde Apê Musa için ise şu notu düşüyor:

Her halk inancı gereği üstüne titrediği kutsal saydığı ağacını her türlü saldırıya, tehlikeye karşı korumayı öncelikli görev bilmiştir, düşmanları da ivedilikle bunları yok etmeyi… Her halkın gelenek, inanç ve düşünce dünyasında en sevgili, en iyi, en güzel, en erdemli, en güçlü insanlarına her zaman kutsal bildikleri ağaçların üstün niteliklerinin atfedilmesi bir tesadüf değil. Tıpkı o ağaçlar gibi onlar da güzelliğin sırrı, gücün kaynağı, hayatın derin anlamını temsil ederler. Halkı için Apê Musa da böyle bir varlık. Çünkü kendisi de halkının mücadele tarihinde, kültür ve düşünce dünyasında hep bir bilge, hep hiç ölmeyecek olan o ulu çınar. Yaşamıyla, mücadelesiyle, fikirleriyle, hatıralarıyla, sevinç ve acılarıyla, etkiledikleri ve öfkelendirdikleriyle, esirgedikleri ve savaştıklarıyla, hayalleri ve özlemleriyle, düşündürdükleri ve temsil ettikleriyle.




Önceki Haber
CHP çalışanının evine ‘üç hilal’ çizildi, ‘ölün’ yazıldı
Sonraki Haber
Irak’ta şüpheli kadın ölümleri kayıtlara 'intihar' olarak geçiyor