Ana SayfaGüncelBakan Koca: Son iki günde çok az aşı randevusu alındı

Bakan Koca: Son iki günde çok az aşı randevusu alındı

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanı Koca, son iki günde çok az aşı randevusu alındığını belirterek, “İftardan sonra aşı olma imkanı var” dedi. Türkiye’de sırası gelmesine rağmen aşı yaptırmayanların oranının yüzde 25 olduğu belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden hastanelerin gece yarısına kadar aşı randevusu verdiğini duyurdu.

Son iki günde çok az aşı randevusu alındığını belirten Bakan Koca, “İftardan sonra aşı olma imkanı var” dedi.

Sırası gelenlerin yüzde 25’i aşı olmadı

Covid-19’a yönelik devam eden aşılama uygulamasındaki çağrılara rağmen sırası gelmesine rağmen aşı yaptırmayanların oranı yüzde 25.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın 13 Nisan’daki haberine göre uzmanlar, aşı sırası geldiği halde yaptıranların oranının yüzde 75 olduğunu söyledi ve şu uyarıda bulundu:

Zaten yapılan aşının yüzde 80’inde koruyuculuk oluştuğunu düşünün. Hem yaptırmayanlar hem de aşı olduğu halde sonuç alınamayanlar hesaba katıldığında yüksek bir riskli grup oluşacak.

Sırası geldiği halde aşı olmayanların büyük bölümünü ev kadınları oluşturuyor. Korku, aşıdan kaçmanın ilk nedeni iken, ikinci neden olarak da aşı karşıtlığı geliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın “covid19asi.saglik.gov.tr” sitesindeki verilere göre, saat 20.24 itibariyle Türkiye genelinde 19 milyon 679 bin 766 doz aşı yapıldı. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 11 milyon 923 bin 761, ikinci doz uygulanan kişi sayısıysa 7 milyon 756 bin 386.

Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısında etkinliğin ikinci dozdan yaklaşık iki hafta sonra oluştuğu biliniyor.

Bakanlık, aşı uygulanacak grup sıralarını belirlemişti.

  • 1. aşama sağlık personeli ile 60 yaş üstü bireyler,
  • 2. aşama hizmet öncelikli sektörler ile 50-54 yaş arası bireyler,
  • 3. aşama kronik hastalığı olanlar ve diğer gruplar,
  • 4. aşama sırası geldiği halde zamanında aşı olmayanlar.

Şu durumda sırası geldiği halde aşı vurulmayan yüzde 25’lik kesim sonraki aşı için diğer üç grubun aşılanmasını bekleyecek. Ancak aşı randevusuna gitmemek için ateşli hastalık gibi bir mazeret bildiren kişiler için aşı randevu sistemi kapanmıyor, iyileştikten sonra diğer grupları beklemeden aşı uygulanabiliyor.




Önceki Haber
Liselerde eğitim ve sınav süreci belli oldu
Sonraki Haber
Erkek şiddeti: 3 yaşındaki çocuğunu Dicle Nehri'ne attı