Ana SayfaGüncelBakan Selçuk: Türkçeden başka bir dil okutulamaz ve öğretilemez

Bakan Selçuk: Türkçeden başka bir dil okutulamaz ve öğretilemez

HABER MERKEZİ – HDP’li vekil Sıdık Taş’ın anadilde eğitime dair bir çalışmaları olup olmadığını sorduğu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Anayasa’nın 42. Maddesi’ne atıfla “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez” yanıtı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Sıdık Taş, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde anadilde eğitimle ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 21 Şubat’ı Dünya Anadil Günü ilan ettiğini anımsatarak dünyada birçok dilin yok olma tehdidi altında olduğuna dikkat çekildi.

Anadilde eğitimin evrensel bir hak olduğu belirtilen önergede, Kürtçe ve Türkçenin birlikte yaşamasının mümkün olduğu vurgulandı.

“Bakanlığın çalışması var mı?”

Taş’ın önergesinde Bakan Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yönelti:

  • Anadilde eğitim hakkının sağlanması hususunda bakanlığınız bünyesinde hangi çalışmalar yapılmakta mıdır?
  • Anadilde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınacak mıdır?

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in haberine göre soru önergesini yanıtlayan Bakan Selçuk, Anayasa’nın 42. Maddesi’ne atıfta bulunarak, “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez” yanıtını verdi.

Selçuk yanıtında, bu hüküm gereği anadilde eğitime dair herhangi bir çalışma yürütülmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Anayasa’nın 42. Maddesi

Anayasa’nın ‘Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi‘ başlıklı 42. Maddesi’nde özetle şöyle deniliyor:

Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası antlaşma hükümleri saklıdır.




Önceki Haber
ABD, Filistin'e yardımları yeniden başlatacak
Sonraki Haber
Son 24 saatte 54 binden fazla vaka, 276 can kaybı