Ana SayfaDünyaBrezilya’da can kaybı 400 bini geçti: Salgın yönetimi hakkında soruşturma

Brezilya’da can kaybı 400 bini geçti: Salgın yönetimi hakkında soruşturma

HABER MERKEZİ – Brezilya’da Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 400 bini aşarken, Devlet Başkanı Bolsonaro’nun salgın yönetimi hakkında soruşturma başlatıldı.

Küresel Corona virüsü salgınında can kaybının en çok olduğu ikinci ülke konumundaki Brezilya’da, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 400 bini geçti.

Salgının başından bu yana Brezilya’da 14,5 milyondan fazla kişi de Corona virüsüne yakalandı.

Son 24 saatte üç binden fazla insanın yaşamını yitirdiği bildirilen ülkede, aşı programının da yavaş ilerlemesiyle yaşanan sağlık krizi derinleşiyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Fiocruz adlı sağlık kuruluşunun raporunda, “Salgının ilerleyişinde bir miktar düşüş görsek de henüz kontrol altına almaktan uzağız” ifadeleri yer aldı ve günlük can kaybı sayılarının yüksek seyretmeye devam edeceği uyarısında bulunuluyor.

Birçok bölgede hastanelerdeki yoğun bakım doluluğunun yüzde 90’ın üzerinde olduğu belirtiliyor.

Sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu Brezilya’da, aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun başında olduğu hükümetin salgın yönetimi hakkında Ulusal Kongre bünyesinde soruşturma başlatıldı.

Salı günü başlatılan soruşturmada, Bolsonaro hükümetinin Covid-19 salgınına ilişkin politikaları mercek altına alınacak.

Resmi hükümet belgeleri incelenecek, kusur bulunması durumunda hükümet aleyhine yargı yolu açabilecek.

Bolsonaro’nun aşı tedariğini ağırdan alması, salgının ciddiyetini küçümseyen açıklamaları ve hidroksiklorokin gibi bilimsel olarak etkisi gösterilmemiş ilaçları önermesi gibi eylemleri de soruşturmaya dahil edildi.

Amazon Nehri kıyısındaki Pinheiro’da sağlık çalışanları Covid-19 taraması yaparken (Fotoğraf: Reuters)

Soruşturmada ayrıca, Amazonas eyaletinde yaşanan oksijen krizinde hükümetin ihmalinin olup olmadığı da incelenecek.

Eyalette Amazon yerlilerinin salgın karşısında savunmasız bırakılması, bazı kesimler tarafından “soykırımla sonuçlanabileceği” eleştirilerine konu olmuştu.

Kongre bünyesindeki soruşturma neticesinde Bolsonaro’nun görevden azledilmesi teknik olarak mümkün olsa da uzmanlar bunun muhtemel olmadığı görüşünde.

Yürütülecek soruşturmadan “endişe duymadığını” belirten Bolsonaro, kapanma önlemlerinin ekonomiye salgından daha çok zarar vereceğini savunarak kısıtlamalara karşı çıkıyor.




Önceki Haber
İsrail'de dini bayram kutlamalarında izdiham: En az 44 kişi öldü
Sonraki Haber
Kapanmada AKP üyelerine 'memlekete hizmet' gerekçesiyle izin belgesi