Ana SayfaEkolojiÇoban köpekleri öldürüldü, nesli tehlike altındaki kara akbabalar ölü bulundu

Çoban köpekleri öldürüldü, nesli tehlike altındaki kara akbabalar ölü bulundu

HABER MERKEZİ – Mersin’de iki çoban köpeği av tüfeğiyle vurularak öldürüldü. Afyon’da ise nesli tükenme tehlikesi altında olan yedi kara akbaba “zehirli etleri yemesi” sonucu öldü.

Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy mahallesinde besicilik yapan Mehmet Cengiz’e ait çoban köpeği, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce av tüfeğiyle vurularak öldürüldü.

Cengiz, bugüne kadar beş köpeğinin tüfekle vurularak öldürüldüğünü belirterek, “Bunu yapanların bir an önce bulunmasını, gerekli cezayı almasını istiyorum” dedi.

Jandarmanın olayla ilgili inceleme başlattığı belirtildi.

Nesli tehlike altındaki kara akbabalar ölü bulundu

Afyon’un Üçlerkayası Keçili mevkiinde ise nesli tükenme tehlikesi altında olan ve koruma statüsünde bulunan yedi kara akbaba ölü bulundu.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan kara akbabaların, “yırtıcıları öldürmek için çevreye atıldığı” değerlendirilen ‘zehirli etleri yemesi’ sonucu öldüğü belirlendi.

Olayla ilgili Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Duyarlı bir vatandaşın Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’ne ihbarı üzerine haberdar olduğumuz vakada yaptığımız incelemelerde hızlı etki gösteren, güçlü rodentisit (fare zehri) kullanıldığını tahmin ediyoruz. Zehrin ayrıntısı Etlik Araştırma Enstitüsü’ne göndereceğimiz numunelerden tespit edilecektir. Yeryüzündeki leşleri temizleyerek salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen ve ekolojik sağlığın sürdürülebilirliğini destekleyen akbabaların koruma altında olmalarına rağmen yaşanan bu vahşet hem büyük bir insanlık ayıbı hem de tükenme tehlikesi altındaki popülasyona vurulan büyük bir darbedir.

Ne yazık ki bu tür zehirlenme vakalarının akbaba ölümlerinde büyük etkisi olmakta, hayvancılık için tehdit olarak görülen kurt, çakal, tilki gibi yırtıcı memelileri öldürmek amacı ile çevreye atılan zehirli etler akbabaları yok etmektedir. Benzer toplu ölüm vakalarına daha önce ilimizin önemli yaban hayatı koruma alanlarından olan Akdağ’da da rastlanmıştır. 200 metrekarelik bir alanda çiftler halinde ölüleri bulunan akbabaların üreme sezonundaki kayıpları, yuvalarda kalan yumurtaları aklımıza getirmekte ve acımızı katlayarak artırmaktadır.

Hayvan yetiştiriciliği yapanların gerekli önlemleri alarak hayvan sürülerini korumak yerine, yırtıcı memelileri zehirleyerek ortadan kaldırmaya çalışmalarının insanlık suçu olmasının yanı sıra Kara Avcılığı Kanunu’nun 24’üncü maddesine göre 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası olan ağır bir suç olduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu tür vakalar ile yeniden karşılaşmamak için gerekli tedbirler alınmalı, bu olayın fail ya da failleri de bulunarak cezalandırılmalıdır. Doğa ve yaban hayatı insan memnuniyetine feda edilemeyecek kadar değerli, yok oluşu ise geri döndürülemeyecek kadar tehlikelidir” ifadelerine yer verildi.




Önceki Haber
Emekli amiraller lojmandan atılacak, korumaları geri çekilecek
Sonraki Haber
Rosa Kadın Derneği: Öfkemiz daha güçlü adımlar atmaya götürecek