Ana SayfaEkolojiDireniş sonuç verdi: Akbelen’de ağaç kesimi durduruldu

Direniş sonuç verdi: Akbelen’de ağaç kesimi durduruldu

HABER MERKEZİ – Maden ocakları için Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı başlatılan nöbet eylemi sonuç verdi. Ağaç kesiminin durdurulduğu belirtildi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy mahallesinin Akbelen mevkiindeki 600 dönümlük ormanda bulunan ağaçların maden ocakları için kesilmesine karşı başlatılan nöbet eylemine ilişkin İkizköy Çevre Komitesi ile Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nden (KARDOK) yazılı açıklama geldi.

Ağaç kesiminin durdurulması için Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne dilekçe verildiği ancak henüz cevap gelmediği belirtilen açıklamada, kesimin durdurulduğu ifade edildi.

Dilekçelerimizde Akbelen Ormanı’nın kullanılması için Yeniköy Enerji şirketine verilen iznin bakanlık olurunun örneğini ve damgalama ve kesim işlemlerinin T.C. Hükümeti’nin mutlak koruma taahhüdü verdiği kuşların üreme ve yavru uçurma dönemi sonrasına ertelenmesini talep ettik. Aradan geçen 2 haftaya rağmen başvuruların her ikisine da yanıt alamadık. Ancak buna karşın sokağa çıkma sınırlamasının bulunduğu 23 Nisan’da ormanımızda Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yaptıklarını belirten işçilerle ilgili yaptığımız girişimlerimiz sonucu kesim durduruldu.

Yaşam savunucuları, Orman Genel Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçenin acilen cevaplanmasını isteyerek, ormanları korumanın yasal asli görevleri olduğunu hatırlattı.

Açıklamada ayrıca, Rize İkizdere’de süren yaşam nöbetine de dikkat çekilerek, “Kolluk güçlerinin insan onuruna yakışmayan şiddetli müdahalesine rağmen, yine bizim gibi ormanlarını korumaya çalışan İkizdereli dostlarımıza sesleniyoruz: Sadece isimlerimiz benzer değil, insanca yaşam mücadelemizde de ortağız. İkizdere’nin doğasını ve onurlu bir yaşamı savunan insanlarını, ağaçlarını, kuşlarını, deresini tüm İkizköy’ün dayanışma duygularıyla selamlıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ne oluyor?

Muğla’da 2014 yılındaki özelleştirmelerle Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile birlikte özel sektöre devredilen linyit madeninde Yeniköy Enerji, ÇED raporu olmadan kapasite artırımı yapmaya çalışıyor.

İkizköy’ün Akbelen mevkiindeki 600 dönümlük doğal kızılçam ormanının da madene tahsis edilmek üzere kesimi planlanıyor.

İkizköylüler, madendeki yeni saha açma ve kapasite artırımı çalışmalarının, termik santrallerde yürütülen kapasite artırımı projesiyle birlikte ÇED’e tabi tutulması gerektiği nedeniyle geçtiğimiz Aralık ayında mahkemeye başvurdu.

Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nde görülen davada, farklı ruhsat alanlarının birleştirilerek maden kapasite artırımı projelerinin ÇED mevzuatının uygulanması zorunluluğundan kaçırıldığı iddiasının yerinde incelenmesi için İkizköy Linyit İşletmesi’nde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi.

Keşif tarihinin ve bilirkişi heyetinin belirlenmesi bekleniyor.


Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın kazananları belli oldu
Sonraki Haber
Kanarya Adaları açıklarında tekne battı: En az 17 mülteci öldü