Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK-AR: ‘Tam kapanma’ yok, on milyonlar çalışmaya devam ediyor

DİSK-AR: ‘Tam kapanma’ yok, on milyonlar çalışmaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – DİSK Araştırma Merkezi, ‘tam kapanma’nın çalışanların ezici çoğunluğu için geçerli olmadığını belirterek, “İstihdamın yaklaşık yüzde 61’i (16,4 milyon) kapanmadan muaf sektörlerde çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) tahminlerine göre, “tam kapanma” sürecinde istihdamın yaklaşık yüzde 61’ini oluşturan 16,4 milyon işçi çalışmaya devam edecek.

DİSK-AR’ın internet sitesinden yayımlanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Hükümet 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan ‘tam’ kapanma dönemine geçildiğini açıkladı. Ancak DİSK Araştırma Merkezi tarafından yapılan tahminlere göre tam kapanma söz konusu değil, on milyonlar çalışmaya devam edecek.

DİSK-AR tahminlerine göre 26,8 milyonluk istihdamın yaklaşık yüzde 61’i (16,4 milyon) kapanmadan muaf sektörlerde çalışırken, istihdamın yaklaşık yüzde 22’si (6 milyon) kapanmadan kısmen muaf sektörlerde ve yaklaşık yüzde 17’si (4,4 milyon) ise kapanma kapsamındaki sektörlerde çalışıyor.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün tarihli genelgesine göre bu dönemde ‘tam’ kapanmadan muaf tutulan milyonlar yer alıyor. Genelgede 43 muafiyet bulunuyor. Sanayi ve inşaat işçileri ile hizmetler sektörünün birçok alt sektörü başta olmak üzere zorunlu olmayan mal ve hizmet üretiminde milyonlarca işçi çalışmaya devam edecek.

DİSK-AR, tahminlerin İçişleri Bakanlığı Genelgesi’nden ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2020 Hane Halkı İşgücü Anketi’nden alınan verilerle yapıldığını belirtti.




Önceki Haber
Gergerlioğlu'na 'adalet nöbeti' iddianamesi
Sonraki Haber
İstanbul'da metrolar 'tam kapanma'da 21.00'a kadar hizmet verecek