Ana SayfaDünyaDünyanın en tehlikeli 50 şehri

Dünyanın en tehlikeli 50 şehri

HABER MERKEZİ – Sivil toplum örgütü CCSPJP’nin ‘şiddet raporu’na göre, dünyanın en tehlikeli 50 şehrinden 40’ı Latin Amerika’da bulunuyor.

Meksika merkezli Güvenlik, Adalet ve Barış Konseyi (CCSPJP) adlı sivil toplum örgütü, 2020 yılı şiddet raporunu açıkladı.

Buna göre dünyanın en tehlikeli 50 şehrinden 40’ı Latin Amerika’da bulunuyor.

Sıralama her 100 bin kişiye düşen kasıtlı insan öldürme sayısına karşılık gelen ‘cinayet oranı’ hesabına göre yapılıyor.

Cinayet oranı en yüksek olan ülkeler sıralamasında 2017’den bu yana ilk sırada yer alan Meksika, bu yıl da listede birinci.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığı rapora göre, dünyanın en tehlikeli şehri her 100 bin kişide 109,38 cinayet oranıyla Celaya.

Uzmanlar, Celaya’daki cinayetlerin daha çok Jalisco Nueva Generacion ve Santa Rosa de Lima adlı suç kartelleri arasındaki uyuşturucu pazarını ele geçirmek için yapılan savaşlardan kaynaklandığını belirtiyor.

Celaya’da sıkça toplu mezarların bulunması, cinayet sayısının çok daha fazla olduğuna işaret ediyor. Kentte, Mart ayı sonunda 15 hektarlık bir alanda gömülü 22 cesede ulaşılmıştı.

Dünyanın en tehlikeli ilk 6 şehrine ev sahipliği yapan Meksika’nın ilk 50’de 18 şehri bulunuyor.

Son 20 yılda şiddet vakalarında 2 milyon 500 bin kişinin cinayet sonucu hayatını kaybettiği bölgede, bu durumun temel sebepleri arasında gelir eşitsizliği, işsizlik, eğitimdeki kalitesizlik, otorite zayıflığı, adalet sistemindeki sorunlar, rüşvet ve yolsuzluk, çarpık kentleşme, anlaşmazlıkları şiddetle çözme kültürü ve organize suç örgütleri sayısındaki artış gibi sorunlar gösteriliyor.

Cinayet oranı ortalaması 67,09 olan Meksika’yı listede 11 şehri bulunan Brezilya izlerken, son yılların en ağır sosyo-ekonomik krizlerinden birini yaşayan Venezuela’nın ilk ellide 5 şehri bulunuyor.

Raporda Kolombiya ve Honduras’tan ikişer ve Porto Riko’dan bir şehir bulunuyor.

Listede ABD’den beş ve Jamaika’dan da bir şehir olduğu göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en tehlikeli 50 şehrinin 46’sının Amerika kıtasında bulunması dikkat çekiyor.

Listede yer alan ABD kentleri şunlar: St. Louis, Baltimore, New Orleans, Memphis ve Detroit.

Raporda toplamda 64 milyonu aşkın kişinin yaşadığı 50 şehirde geçen yıl işlenen cinayet sayısının 33 binden fazla olduğu belirtiliyor.




Önceki Haber
Kapanmanın ilk gününde toplu taşımada yoğunluk yaşandı
Sonraki Haber
Hasta tutuklu Yusufoğlu'nun ilaçları verilmiyor, hastane sevki engelleniyor