Ana SayfaToplumsal CinsiyetDuygu Delen cinayeti davası: Bilirkişi raporları çelişkili

Duygu Delen cinayeti davası: Bilirkişi raporları çelişkili

HABER MERKEZİ – 17 yaşındaki Duygu Delen’i öldüren Mehmet Kaplan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşmasında Delen ailesinin avukatı, bilirkişi raporlarının birbiriyle çeliştiğini söyledi. Mahkeme, adli tıp uzmanlarının dinlenmesine ve Kaplan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Antep’te 13 Ağustos 2020’de, 17 yaşındaki Duygu Delen’in, Mehmet Kaplan isimli erkeğin 4. kattaki evinin penceresinden düştüğü iddia edilmişti.

Duygu yaşamını yitirirken, 21 yaşındaki Kaplan gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece ‘cinsel istismar’ ve ‘kasten öldürme’ suçlarından tutuklanmıştı.

Hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıla kadar hapis cezası istenen Mehmet Kaplan’ın yargılandığı davanın 3’üncü duruşması 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya sanık Kaplan, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Delen ailesi ve avukatları Mehmet Balcı ile Ömer Faruk Akan ve sanık avukatı Enes Akbulut da duruşmada hazır bulundu.

Duygu’nun babası Bülent Delen’in beyanıyla başlayan duruşmada Delen, olay yerinde keşif yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporu kabul etmediğini söyledi.

Sanığın tutukluluk halinin devamını talep eden Delen, “Annesi perişan halde. Psikolojisi bozuldu. Sanık cezalandırılsın” dedi.

‘Kazara düşme ihtimali yok’

Ardından söz alan avukat Mehmet Balcı, olay yeri keşfinde tartışmanın yaşandığı balkon kapısının açılırken stor perdeye çarpması sonucunda ciddi bir ses çıkardığını bu sesin sanık tarafından duyulmamasının mümkün olmadığını kaydetti.

Balcı, raporda Duygu’nun kazara düşme ihtimalinin olmadığının belirlendiğini kaydetti.

Bilirkişi raporlarının çeliştiğini belirten Balcı, bunu şöyle açıkladı:

Raporda Duygu’nun kazayla düşme ihtimalinin olmadığı belirlendi. Prof. Dr. Hakan Kar’ın raporunda ‘bilinci kapalıdır’ deniyor ama bilirkişi raporunda bilincin tam kapalı olmadığı belirtiliyor. Rapordaki ‘Ağırlıklı zorlamasına bağlı olarak’ ifadelerine katılmıyoruz. Burada denge kurma adına sanki böyle bir cümle kurulmuş. Dosyada 4 ayrı bilirkişi raporu oldu. Raporlardaki çelişkilerin giderilmesi için bilirkişilerin gelip raporlarını açıklamalarını istiyoruz.

‘Düşerken elinin açık olması bilincinin açık olduğu anlamına gelmez’

Avukat Ömer Faruk Akan, rapordaki “Bilinci tam kapalı değildir” ifadesinin maksatlı olduğunu dile getirerek, “Prof. Dr. Hakan Kar’ın hazırladığı rapor bizce en doğru bilirkişi raporudur. Prof. Dr. Kar’ın hazırladığı raporu diğer raporlar bilimsel verilere dayalı olarak yalanlayabilmiş değildir. Dosyaya sunulan uzman mütalaası bizim sunduğumuz rapora karşı görüş olarak hazırlanmış bir rapordur. Duygu’nun düşerken elinin açık olması bilincinin açık olduğu anlamına gelmez” diye konuştu.

Mütalaasını sunan iddia makamı, bilirkişi raporlarını hazırlayan uzmanların mahkemede dinlenmesini, kovuşturma aşamasında dosyaya sunulan bilirkişi raporlarının uzmanları Nadir Arıca ve Çağlar Özdemir’in duruşmada dinlenmesine, sanığın üzerine atılı suçun vasfından dolayı tutukluluk halinin devamını talep etti.

Sanıktan ‘delil yok’ iddiası

Sonrasında konuşan sanık Kaplan, “Bana ‘şımarık, zengin züppesi, ukala’ diyebilirsiniz ama ‘sevdiği kızın katili’ diyemezsiniz. Benim verdiğim ilk ifadenin aksine bir şey çıkmadı. Tek somut delil benim ifademdir. Başka bir delil yok” dedi.

Delilleri karartmadığını iddia eden Kaplan, “256 gündür tutukluyum. Savcı ağırlaştırılmış müebbet istiyor. Ben terörist miyim? Ben doğruları söylediğim için mi suçluyum. Bu iş adaletten çıkmış racon işine dönmüş. 20 yaşında bir çocuk karşınızda eriyor. İlk iki duruşma sessiz kaldım ama 8 ay oldu hala bir şey olmadı” diye konuştu.

Kaplan’ın avukatı Enes Karabulut ise “Bilirkişi raporunda bilincinin açık olduğu çok net belirtilmiştir. Bilirkişi heyetinin “Olası gerçeğin anlaşılmasına yarayacak delil ve tanık bulanamadı” ifadesi Mehmet’in suçsuz olduğunu göstermektedir” dedi ve müvekkilinin tahliyesini istedi.

Adli tıp uzmanları dinlenecek

Mahkeme heyeti, Adli Tıp Uzmanı Nadir Arıca’nın dinlenmesine yönelik talebin kabulüne, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kar’ın bir sonraki duruşmada SEGBİS ile dinlenmesine, dosyaya rapor sunan Adli Tıp Uzmanı Murat Akbaba’nın dinlenmesine karar verdi.

Kaplan’ın da tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.


  Duygu Delen cinayeti: Bilinci açıktı, kazayla düşmesi mümkün değil



Önceki Haber
Uzaklaştırma kararına rağmen: Şiddet faili erkeğe sadece 'Corona'dan ceza
Sonraki Haber
Taksim'de geleneksel 'tam kapanma' başladı