Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘Montrö bildirisi’ açıklaması

Erdoğan’dan ‘Montrö bildirisi’ açıklaması

HABER MERKEZİ – 104 emekli amiral’in “Montrö bildirisi”ne ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bildirinin art niyetli olduğunu belirterek, “Bu kesinlikle ifade özgürlüğü değildir” dedi. Erdoğan, daha iyisi için imkan bulana kadar sözleşmeye bağlılıklarını sürdüreceklerini de söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

104 emekli amiralin paylaştığı ‘Möntre bildirisi’ ile ilgili konuşan Erdoğan, “Bir gece yarısı gerçekleştirilen bu eylem kesinlikle art niyetli bir girişimdir” dedi ve ekledi:

Emekli amirallerin vazifesi siyasi bir tartışma konusunda darbe imaları içeren bildiriler yayınlamak değildir. Hiçbir emekli kamu görevlisinin de böyle bir hakkı yoktur.

Biz bu amiralleri ve diğerlerini, son dönemde verdiğimiz mücadelelerin hiçbirinde ülkeleri için destek bildirisi yayınladıklarını görmedik.

Buradaki isimlerin bir kısmı aynı görüşleri uzun süredir dile getirmektedir. Hiçbir isme soruşturma açılmış değildir. Ancak geçmişi darbelerle dolu bir ülkede, bir gece yarısı 104 emekli amiralin böyle bir girişimde bulunması kabul edilemez. Bunun adına ifade özgürlüğü diyemeyiz.

Biz bildiri yayınlanır yayınlanmaz, tüm siyasetçilerin kararlı şekilde karşı duruş sergilemelerini beklerdik. Demokrasi karşıtı bildirilerin arkasında yer alan bir zihniyet, bu sefer de safını aynı şekilde belirlemiştir.

Türkiye’de demokrasiye yönelik her saldırı, bu tarz bildirilerin ardından gelmiştir. Gereken her tedbiri uygulama kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.

“Montrö’ye bağlılığımız sürüyor”

“Montrö’nün ülkemize sağladığı kazanımları önemli görüyor, daha iyisi için imkan bulana kadar bu sözleşmeye bağlılığımızı sürdürüyoruz” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Montrö Sözleşmesi’nden çıkmayla ilgili halihazırda ne bir çalışmamız ne de böyle bir niyetimiz vardır. Ama gelecekte bu ihtiyaç ortaya çıkarsa, ülkemizi daha iyisine kavuşturmak üzere her sözleşmeyi gözden geçirmekten de çekinmeyiz.

Türkiye’nin milli egemenlik haklarını tahkim edecek Kanal İstanbul projesine karşı çıkanların ‘en büyük Atatürk ve cumhuriyet düşmanı’ olduğunu savunan Erdoğan, “Türkiye, Kanal İstanbul sayesinde İstanbul Boğazı’ndaki ağır deniz trafiği yükünü hafifletirken Montrö’deki sınırlamaların dışında tamamen kendi egemenliğinde bir alternatife kavuşmuş olacaktır. Bu bizim egemenlik mücadelemizdir” dedi.

Ne olmuştu?

104 emekli amiral, Montrö Sözleşmesi tartışmalarıyla ilgili gece yarısı bir bildiri yayımlamış, hükümet temsilcileri ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda bildiriye sert tepki gösterilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da ‘Montrö bildirisi’ ile ilgili Türk Ceza Kanunu’nun 316/1 maddesinde yazılı “Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan re’sen soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılığın soruşturma kapsamında bildiride imzası olan Cem Gürdeniz’in de aralarında olduğu 10 emekli amiralin gözaltına alınmıştı.


  'Montrö bildirisi'nde imzası olan emekli amirallere gözaltı
  Emekli amiraller 'Montrö bildirisi' yayımladı, hükümetten tepki geldi
  Muhalefetten 'Montrö bildirisi' açıklamaları

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Son 24 saatte 42 binden fazla vaka, 193 can kaybı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.