Ana SayfaManşetErkek şiddeti hangi kadraja sığar?

Erkek şiddeti hangi kadraja sığar?

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs’ta başlayacak 16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde seyirciyle buluşacak 38 filmden toplumsal cinsiyet konulu yapımlardan oluşan bir seçki hazırladık.

16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ne geri sayım sürüyor.

Festival, dünyadan ve Türkiye’den emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ+’ların, gençlerin mücadelesini anlatıyor ve yaşanılan haksızlık ve adaletsizlikler “Hangi Kadraja Sığar” diye soruyor.

Festival kapsamındaki gösterimler, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl da online olarak yapılacak.

Mayıs’ın 1’inde başlayıp, 9’una dek sürecek olan festivalde gösterimler ücretsiz.

Biz de bu yıl festival kapsamında seyirciyle buluşacak 38 filmden toplumsal cinsiyet konulu yapımlara bir bakış atalım istedik.

Marta Solano imzalı “Deniz Kadınları”, İspanya’nın kuzeyindeki Kantabria’da deniz ürünleri sektöründe çalışan kadınların hikayesine odaklanan bir belgesel olarak karşımıza çıkıyor.

Yönetmenliğini yine Marta Solano’nun yaptığı “Kırsalın Kadınları” ise, kadınların yaşamının sığırların hızına ve ev idaresine göre yönetildiği, kırsal dünyanın sınırlarında, görünmez gerçekliğe bir yolculuk. Her şeyi çekip çevirebilen güçlü, cesur, Kantabria’nın yeşil çayırlarında mücadele eden kadınların hikayesini kaçırmayın.

Sınırımız Gökyüzü” de yine İspanya’dan bir belgesel film. Ülkedeki bir sahilde tamamı kadınlardan oluşan yerel kabuklu deniz hayvanı çiftçilerinin işlerini kaybetmemek için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Bu da mı Gol Değil?” Büşra Baran’ın yapımcılığını üstlendiği belgesel ise Türkiye’den. Bir futbolcu kadına odaklanan filmde, Azize, hayatını değiştirecek futbolla, kardeşlerine göz kulak olması için gönderildiği ilkokulda tanışır. Hayatı boyunca futbolun peşinden koşar. Tam umudunu kaybetmeye başladığında, 48 yaşında lisanslı futbolcu olur. Ancak bir futbolcu kadın için mücadele asla bitmeyecektir.

Volkan Güleryüz’ün yazıp yönettiği “İris”te, genç bir sanatçı olan İris Mozalar, toplumda biseksüel trans kadın olmanın kendini var etme sürecindeki etkileri üzerinden yaşadıklarını anlatıyor. Biyografik belgesel türündeki filmde, sanatçının kendisini yaratımı, toplum karşısındaki yansımaları eşliğinde kameraya yansıyor.

Yönetmenliğini Éthel Oliveira ve Júlia Mariano’nun üstlendiği “Tohumlar: Siyah Kadınlar İktidara” adlı belgesel ise bizi Brezilya’da siyah kadınların mücadelesine götürüyor. Rio de Janeiro şehir konseyi üyesi, yaşam savunucusu Marielle Franco’nun suikastına yanıt olarak, 2018 seçimleri, siyah kadınların tüm eyaletlerdeki adaylıkları ile Brezilya’nın şimdiye kadar gördüğü en büyük siyasi olaya dönüşmüştü. Siyah kadınlara kampanyalarında eşlik eden belgesel, Brezilya’da yeni bir siyaset yapmanın mümkün olduğunu ve yasın mücadeleye dönüşebileceğini gösteriyor.




Önceki Haber
Kabine toplanıyor: Yeni 'Corona' kısıtlamaları gündemde
Sonraki Haber
'İntihar' denilerek kapatılmıştı: Medine Ok her şeyi günlüğüne yazmış