Ana SayfaDünyaFenerleriyle dünyayı aydınlatıyor

Fenerleriyle dünyayı aydınlatıyor

HABER MERKEZİ – Mısır’a özgü fener zanaatini genç yaşına rağmen yaşatan Keriman Zeydan, yaptığı fenerler ile tüm dünyayı aydınlatmak istediğini söylüyor. Sosyal medya üzerinden birçok ülkeye yaptığı fenerleri sattığını ve hedefinin atölyesini büyütmek olduğunu kaydediyor. NuJINHA’dan Nermin Tarıq’ın haberini olduğu gibi paylaşıyoruz.

El feneri fikrinin Mısır’dan çıktığını biliyor muydunuz?

Elbette günümüzdeki modern fenerler gibi olmasa bile Mısır fenerleri ile ününü korumaya devam ediyor.

Mısır’da Fatımi döneminden bu yana fenerli alayların Ramazan’ı selamlamak için dışarıya çıktığı, yüzyıllar öncesinden fener ile yolları aydınlatmak, geceye meydan okumak için de tercih edildiği biliniyor.

Ancak tüm bu ritüellerin de ötesinde Mısır’da fener yapımı çok ayrı bir zanaat.

“Tarihi camilerin kubbelerine fener yapıyor”

Keriman Zeydan, 25 yaşında genç bir aksesuar tasarımcısı.

İslam mimarisine verdiği önemden yola çıkarak Ramazan fenerleri yapmaya başlamış.

Aslında Eğitim Fakültesi’nde Anaokulu Bölümü’nü bitirdikten sonra iş bulamadığı için 2013 yılında evini mücevher atölyesine çevirdikten sonra Mısır’da tarihi camilerin kubbelerine fenerler yapmaya başlamış.

Bu sanatı öğrenmek için ise uzun süre eğitim aldığını kaydediyor Keriman Zeydan.

“Fenerler uzun yıllar dayanabiliyor”

Keriman Zeydan, fener yapımının Mısır’da çok eski bir kültür olduğunu kaydederken, bu zanaatin binyılları aşan tarihinin olduğunu vurguluyor:

Fener yapımında bakır ve pirinç alaşım kullanıyorum. Böylelikle uzun yıllar dayanabilen fenerler elde etmiş oluyorum. Bu fenerleri kullananlar da bir ay değil yıllarca kullanabilirler, yalnızca görünümü aşındığında cilalamaları yeterli. Başlangıçta fener şekillerinin tasarımını kağıda çiziyorum ve belli bir şekle ulaştıktan sonra bir testere ile bakırı kesip cilalamak için bir atölyeye götürüyorum. Feneri oluşturmaya ve parçalarını birleştirmeye başlıyorum.

“Dünyanın birçok ülkesine gönderiyorum”

Fener yapmanın zevkli ve kendisini üretken hissettirdiğini ancak hammadde fiyatlarının önemli bir sorun olduğunu ifade eden Keriman Zeydan, “El yapımı ürünler uzun saatler, çaba ve günler süren emek demek. Sadece Ramazan ayı için değil çocuklar için evlerde günlük kullanım için de fenerler yapıyorum” diyerek, yaptığı fenerleri sosyal medya aracılığı ile dünyanın birçok ülkesine de gönderebildiğini söylüyor.

“Hedefim atölyemi büyütmek”

Keriman Zeydan, daha fazla fener üretmek ve daha fazla dünyayı aydınlatabilmek istiyor.

Mısır kültür ve mirasının bu şekilde yaygınlaşabileceğine inandığını söyleyen Keriman Zeydan, “Mısır mirasını fenerle birleştiren tanınmış bir marka olmak istiyorum. Fener atölyemi geliştirmek ve iş imkanı sağlamak istiyorum” diyerek, hedefinin büyük olduğunu kaydediyor.




Önceki Haber
PTT işçilerinin açıklamasına müdahale: Yedi gözaltı
Sonraki Haber
HDP’li eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık tutuklandı