Ana SayfaDünyaFloyd cinayeti davası: Sanık polis tüm suçlamalardan suçlu bulundu

Floyd cinayeti davası: Sanık polis tüm suçlamalardan suçlu bulundu

HABER MERKEZİ – ABD’de geçen yıl George Floyd’u 9 dakika 29 saniye boyunca boynuna diziyle bastırarak öldüren polis Derek Chauvin’in yargılandığı davada karar çıktı. Sanık polis, hakkındaki üç ayrı suçlamanın hepsinden suçlu bulundu.

ABD’nin Minnesota eyaletinde geçtiğimiz Mayıs ayında polis tarafından boynuna basılması sonucu yaşamını yitiren siyah George Floyd’un ölümüne sebep olan polis Derek Chauvin hakkında açılan davada jüri kararını açıkladı.

Jüri üyeleri, sanık polis Chauvin’i üç ayrı suçtan da suçlu buldu.

Beyaz polis Chauvin, ikinci derece yani “kasıtsız cinayet”, “üçüncü derece cinayet” ve “ikinci derece insan öldürmek”le suçlanıyordu.

Bu karar ABD’de ‘orantısız güç kullanan’ kolluk kuvvetlerinin sorumlu tutulması açısından dönüm noktası olarak ifade ediliyor.

Minneapolis’teki Hennepin Bölge Mahkemesi’nde yaklaşık bir ay süren yargılama sonucunda Chauvin hakkındaki kefalet kaldırılarak tutuklanıp, cezaevine konuldu.

Chauvin hakkında verilecek hapis cezası mahkeme tarafından daha sonra açıklanacak.

Kararın ardından ilk tepkiler

George Floyd’un avukatlarından Ben Crump, jürinin kararını “George Floyd ve ailesi için acı ile kazanılmış bir zafer” olarak değerlendirdi.

ABD Başkan Joe Biden da Derek Chauvin’in suçlu bulunmasının ardından “Bunun bir cinayet olduğu gün gibi açıktı” dedi.

Biden ayrıca, kararı “ileriye doğru atılan bir adım” olarak değerlendirdi.

Floyd’un ailesi ise kararın ardından “Bugün tekrar nefes alabiliyoruz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Fotoğraf: Jerry Holt/AP

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs 2020’de Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd’u boynuna diziyle bastırarak öldürmüştü.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açmıştı.

Floyd’un bağımsız otopsi raporunda da “nefes alamadığı” için öldüğü ortaya çıkmıştı.

Polis Derek Chauvin, George Floyd’u 9 dakika 29 saniye boyunca boynuna diziyle bastırarak öldürmüştü.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alınmıştı.

Cinayete yardım ve yataklıktan yargılanan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng kısa bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Floyd’u öldüren polis Chauvin de 7 Ekim’de 1 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.

Öte yandan George Floyd’un öldürülmesinin ardından ABD’nin neredeyse tamamında haftalarca süren ırkçılık karşıtı protestolar düzenlenmişti.




Önceki Haber
Kabine'de revizyon: Bir bakanlık bölündü, iki bakanın yerine üç bakan geldi
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanlığı kararıyla 6 üniversiteye rektör atandı