Ana SayfaDünyaFransa’da 15 yaş altıyla cinsel ilişki tecavüz suçu sayılacak

Fransa’da 15 yaş altıyla cinsel ilişki tecavüz suçu sayılacak

HABER MERKEZİ – Fransa’da parlamento, her iki tarafın rızası dahilinde de olsa 15 yaş altındaki bireylerle girilen her türlü cinsel ilişkiyi tecavüz olarak kabul eden yasa tasarısını onayladı.

Fransa’da artık 15 yaş altındaki bireylerle gerçekleştirilen her türlü cinsel ilişki ve ensest, tecavüz sayılacak.

Yaklaşık 1 ay önce Meclis’ten geçen karar parlamentoda onaylanarak hayata geçirildi. Buna göre her iki tarafın rızası da olsa bu ilişkiler suç sayılacak.

Fail, tecavüz suçundan yargılanacak ve 20 yıl hapse çarptırılabilecek.

Ancak 300 değişiklik önergesinden geçmiş bulunan yeni yasada aralarında en fazla 5 yaş fark olan ergen ve genç yetişkin arasında cinsel ilişkiye saldırının söz konusu olmaması halinde izin veriyor.

Bazı milletvekilleri 5 yaş fark istisnasını eleştirirken, Adalet Bakanı Dupond-Moretti, “18 yaşında bir genci 14.5 yaşında bir kızla rızayla ilişkiye girdiği için hapse atmak istemediğini” söyledi.

İnternet suçları

Ayrıca yasaya göre, 15 yaşın altındaki biriyle cinsel içerikli sohbet ya da görüntülü konuşma yapmak pedofili suçu kapsamına alınacak ve bu eylem, 10 sene hapis ya da 150 bin euro para cezasına çarptırılabilecek.

Ülkede 2018 yılında 28 yaşında bir yetişkinin 11 yaşında bir kızla parkta tanışıp ‘cinsel ilişkiye’ girmesi ve bu olayın mahkemeye taşınması uzun süre gündem olmuş, söz konusu yetişkinin karşı tarafın rızası olması sebebiyle az ceza alması büyük tepki çekmişti.

Ülkede cinsel taciz ve ensest ilişki vakalarının gündeme gelmesinin ardından ikinci #MeToo hareketi olarak tanımlanan yasayla cinsel ilişki yaşı, diğer Batılı ülkelerle aynı seviyeye getirilmiş oldu.

‘Tarihim adım’

Fransa’da mevcut yasalar kapsamında 18 yaş altındaki bireylerle yapılan cinsel eylemlerin tecavüz ya da cinsel taciz sayılabilmesi için savcılar iki kişi arasında tehdit, hile ya da zorlama olduğunu kanıtlayacak delillere ihtiyaç duyuyordu.

Yasanın ‘tarihi adım’ olduğuna dikkat çeken Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti “Çocukları ellemiyoruz. Artık hiçbir yetişkin saldırgan, 15 yaşından küçüklerin rızası gerekçesinin arkasına saklanamayacak” dedi.

Öte yandan Fransa meclisi cinsel şiddet yasası kapsamında geçerli ilişki yaşını Senato tarafından ilk önce 13 olarak belirlemişti. Ancak bu yaş Avrupa’daki diğer devletlere göre çok düşük olduğu için Başbakan Macron yönetimi tarafından daha sonra 15’e çekildi.


Karınca, Euronews, Sputnik



Önceki Haber
Pakdemirli'nin içinde olduğu uçak havada arızalandı
Sonraki Haber
40. İstanbul Film Festivali: Ulusal Yarışma'daki 13 film belli oldu