Ana SayfaGüncel‘Güvenlik soruşturması’ Meclis’ten geçti

‘Güvenlik soruşturması’ Meclis’ten geçti

HABER MERKEZİ – Meclis’te muhalefetin oylarıyla reddedilen, ancak Genel Kurul’da yeniden oylanarak görüşmesine devam edilen ‘güvenlik soruşturması’ teklifi kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’na bir kez daha getirilen ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’ kabul edildi.

Kabul edilen kanunla birlikte kamuya ilk kez alınacaklara ilişkin ‘güvenlik soruşturması’ yapılacak.

Yapılan değişiklikle, öğretmenler de ‘güvenlik soruşturması’ yapılacak kamu görevlileri kapsamına alındı.

‘Güvenlik soruşturması’ ve ‘arşiv araştırması’ Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerince yapılacak.

Muhalefetin oylarıyla reddedilmişti

Kamuya ilk kez atanacaklar için ‘güvenlik soruşturmasını’ öngören 18 maddelik “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi”, Meclis’te muhalefetin oylarıyla reddedilmişti.

Ancak teklif, Başkanlık Tezkeresi olarak TBMM Genel Kurulu’na yeniden sunulmuştu.

Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta muhalefet partilerinin milletvekillerinin oylarıyla reddedilen kanun teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin oylama, AKP’nin oylamanın içtüzüğe aykırı yapıldığı yönündeki itirazı üzerine yenilenmişti.

AKP grubunun neredeyse tam kadro hazır olduğu Genel Kurul’da, oylamanın yenilenmesine ilişkin TBMM Başkanlığı tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmişti.

Ardından yapılan oylamayla da teklifin maddelerine geçilmişti.

Muhalefet partileri CHP, HDP ve İYİ Parti ise oylama sırasında birleşim sırasında görev alan başkanlık divanının iki katip üye ve bir başkanvekilinden oluştuğunu, oylama sırasında iki katip üyeden de itiraz gelmediğini, itirazın birleşimi yöneten Başkanvekili Haydar Akar’ın “Kabul edilmemiştir” şeklinde oylama sonucunu ilan etmesinden sonra yapıldığını, teklifin reddedildiğini ve bir yıl süreyle aynı konuda teklif verilemeyeceği görüşünü dile getirmişlerdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise oylamanın yenilenmesine yönelik “Bu Meclis’e darbedir” yorumları için, “Tamamen cahilce, manipülatif değerlendirmeler” demişti.

Başkanlık Divanı’nın oylamada önemli bir yanlışlık yapıldığına dair karar aldığını belirten Şentop, “Yapılanın yanlış olduğu yönündeki ifadelerin bütünü cehalet mahsulü ifadelerdir. Meclis Başkanı’nın Genel Kurul’un işleyişiyle ilgili tek ve kendisine mahsus yetkisi vardır” diye konuşmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zonguldak’ta 25 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
Sonraki Haber
TTB: Yanlış sağlık politikalarında ısrar, sosyal cinayettir