Ana SayfaCezaevleriHasta tutuklu Devrim Ayık’ın annesi: Ses vermezsek her gün bir cenaze çıkar

Hasta tutuklu Devrim Ayık’ın annesi: Ses vermezsek her gün bir cenaze çıkar

HABER MERKEZİ – Cezaevlerindeki yüzlerce hasta tutuklunun durumunun kritik olduğuna dikkat çeken ağır hasta tutuklu Devrim Ayık’ın annesi Hülya Ayık, “Eğer hasta tutuklulara ses vermezsek, her gün bir cenaze çıkar” dedi.

Cezaevlerindeki hasta tutukluların sayısı gün geçtikçe artarken, tedavi hakkı engellenen pek çok tutuklunun da durumu ağırlaşıyor.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hazırladığı rapora göre 2021 yılının ilk üç ayı itibariyle, cezaevlerinde ikisi ağır hasta olmak üzere 13 tutuklu cezaevinde yaşamını yitirdi.

Yine bu verilere göre cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere en az bin 605 hasta tutuklu var.

Bu mahpuslardan birisi de Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Devrim Ayık.

30 yaşındaki Ayık’ın annesi Hülya Ayık, cezaevlerinde ölümlerin yaşanmaması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Tahliyenin ardından yeniden tutuklama

Hülya Ayık

Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’a konuşan Ayık, oğlunun tutuklanmadan önce Corhn hastası (Bağırsak hastalığı) olduğunu, bağırsaklarının çürüdüğünü ve her zaman tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Oğlunun 2015 yılında “örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanmadan önce bir kez ameliyat olduğunu ve bağırsaklarının 40 santimetre alındığını belirten Ayık, cezaevinde tedavisinin aksaması nedeniyle ikinci kez ameliyat edildiğini ve bağırsağının 60 santimetre daha alındığını ifade etti.

Ayık, oğlunun 3 yıl tutuklu kalmasının ardından tahliye edildiğini fakat aynı dosya kapsamında 12 Ocak’ta tekrar tutuklandığını dile getirdi.

Oğlunun önce İzmir’de bulunan Şakran Cezaevi’ne, ardından tekrar Edirne F Tipi Cezaevi’ne, oradan da Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilDevrdiğini aktaran Ayık, oğlunun hastalığının ağır olması nedeniyle cezaevlerinin sorumluluk almaktan kaçındığını ifade etti.

‘Oğlumu açık bir şekilde ölüme terk etmişler’

Ayrıca oğlunun 2006 yılında geçirdiği bir kaza sonucu sağ gözünü tamamen kaybettiğini, sol gözünün ise miyop olduğunu kaydeden Ayık, oğlunun yapılan son sağlık kontrollerinde bağırsaklarının yine çürüdüğü ve acil tedavi altına alınması gerektiğinin raporlanmasına rağmen cezaevinde tedavisi yapılmadığını kaydetti.

“Oğlumu açık bir şekilde ölüme terk etmişler” diyen Ayık, oğlunun yanı sıra yüzlerce ağır hasta tutuklunun durumunun kritik aşamada olduğunu vurguladı:

Bütün hasta tutukluların sesine ses olalım. Artık cezaevlerinden tabutlar çıkmasın. Hasta bir insan zaten bedenlerinden bir işkence çekiyor. Cezaevi koşulları ile başka bir işkence çektirmeye gerek var mı? Eğer hasta tutuklularımıza ses vermezsek, her gün bir cenaze çıkacak.

‘Tutuklular işkence içinde işkence yaşıyorlar’

Cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerinin 151’inci gününe girdiğini de hatırlatan Ayık, şu çağrıda bulundu:

Tutuklular tecrit içinde tecrit, işkence içinde işkence yaşıyorlar. Cezaevinde yapılan hukuksuzluklara karşı tutukluların yapabildiği tek şey kapı vurma ve slogan atmadır. Onlar, dışarıya seslerini duyuramıyorlar. Sadece açlık greviyle ses çıkarabiliyorlar. Bizler dışarda olanlardan daha güçlü bir ses çıkarabiliriz. Sesimizi bir yaparak tutukluların sesi olalım.




Önceki Haber
Akademi Ödülleri: 'Nomadland' Oscar'a damga vurdu
Sonraki Haber
Kabine toplanıyor: Yeni 'Corona' kısıtlamaları gündemde