Ana SayfaEkolojiJaponya’nın radyoaktif atık su kararına yaşam savunucularından tepki

Japonya’nın radyoaktif atık su kararına yaşam savunucularından tepki

HABER MERKEZİ – Japonya hükümeti, Fukuşima Nükleer Santrali’nin reaktörlerini soğutmada kullandığı atık suyu denize dökme kararı aldı. Bölge ülkelerinin yanı sıra yaşam savunucuları da karara tepki gösteriyor.

Euronews’te yer alan habere göre 2011’deki faciada hasar gören reaktörleri soğutup radyoaktivite emisyonlarını önlemek için kullanılan ve 1.23 milyon ton atık suyun geleceğine ilişkin kabinesini toplayan Başbakan Suga Yoşihide, resmi kararını açıkladı.

Japonya Başbakanı Suga, “Fukuşima Dai-içi tesisinin devreden çıkarılması konusunda işlenmiş suyun bertaraf edilmesi kaçınılmaz bir mesele. Hasarı önlemek için geniş ölçüde ve sağlam adımlarla güvenlik standartları sağlanarak plan uygulanacaktır” dedi.

Suyun denize boşaltılmasına karar verdiklerini açıklayan Suga, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve diğer üçüncü taraf kuruluşların, planın şeffaflıkla yürütüldüğünün gözlemlenmesi için sürece dahil olacağını belirtti.

Kararın gerçekçi olduğunu ve UAEA’nın bilimsel ilkelerine dayandığını savunan Suga, “Fukuşima bölgesi, afetin zarar verdiği alanlar ile balıkçılık endüstrisinin, hasara yönelik endişelerini dikkat alıyoruz. Hükümet birimleri bu endişelerin giderilmesi için bütüncül olarak çalışacak. Halkın anlayışını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Karara yoğun tepki

Bölge sakinleri, ve ekolojistler atık suyun okyanusa karışmasıyla oluşabilecek kirliliğe dikkat çekerek hükümetin kararını kınadı.

Karara karşı çıkan balıkçılık sektörü de yerel ekonominin zarar göreceğini söylüyor.

Hükümetin kararını açıklamasının ardından Tokyo’da Başbakanlık Ofisi önünde toplanan bir kalabalık, attıkları sloganlarla atık suyla ilgili planları protesto etti. Ayrıca karara karşı Güney Kore’de de gösteriler yapıldı.

Trityum elementi içeren su seyreltilecek

Reaktörleri soğutma işlevi gören saf su içinde oluşan radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde, trityum materyali haricinde ayrışıyor.

Plana göre trityum elementi içeren su, litre başına 1500 bekerel seviyesinde sulandırılarak seyreltilecek.

Böylelikle, tesis işleticisi Tokyo Electric Power (TEPCO) atık suyu periyotlar halinde denize boşaltabilecek.

Suyun denize boşaltma sürecinin 2 yıl süreceği tahmin ediliyor.

Fukuşima’da ne oldu?

Fotoğraf: Reuters

Japonya’da 11 Mart 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali’nde radyoaktif sızıntıya neden olmuştu.

Olayda, santraldeki dört nükleer reaktöründen üçü zarar görmüş, çevrede yaşayan on binlerce kişi sızıntı sonrası evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Ayrıca radyoaktif bulutlar Amerika ve Avrupa’nın bir bölümünü de etkilemişti.

Felaketin ardından çok sayıda ülke Japonya’dan tarım ve deniz ürünü ithal edilmesine, insan sağlığı güvenliği endişesi ile sınırlama getirmişti.




Önceki Haber
Savcıyı muayene etmeyen doktor nöbetini bırakıp ifadeye gitmek zorunda bırakıldı
Sonraki Haber
AİHM’den Ahmet Altan kararı: Türkiye mahkum edildi