Ana SayfaDünyaKanada, Türkiye’ye İHA üretim teknoloji ihracatı iznini iptal etti

Kanada, Türkiye’ye İHA üretim teknoloji ihracatı iznini iptal etti

HABER MERKEZİ – Kanada, Türkiye’ye insansız hava aracı üretimi için teknoloji ihracatı iznini iptal etti.

Kanada, Ekim 2020’de askeri teknolojisinin çatışmaların yaşandığı Karabağ’da kullanılıp kullanılmadığı netleşinceye kadar, Türkiye’ye insansız hava aracı teknolojisi ihracatının bir kısmını dondurmuştu.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, Türkiye’de üretilen İHA (insansız hava aracı) ve SİHA’ların (silahlı insansız hava aracı) Karabağ’da kullanıldığının tespit edilmesi üzerine ihracat izninin iptal edildiğini açıkladı.

Garneau, “Teknolojinin bu şekilde kullanımı Kanada’nın dış politikasıyla da, Türkiye’nin verdiği son kullanıcı taahhütleriyle de uyuşmamaktadır” dedi.

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “NATO müttefiklerimizin yapıcı olmayan, ikili ilişkilerimizin kötü etkilenmesine ve ittifak dayanışmasının zarar görmesine yol açacak adımlardan kaçınmalarını bekleriz” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hafta başında Garnau ile görüşmüş ve ihracat kısıtlamaları konusunda Kanada’nın tutumundan duyulan rahatsızlığı ileterek bu durumun gözden geçirilmesini istemişti.

Kanada merkezli L3Harris Wescam şirketi, Türkiye’ye insansız hava araçlarında kullanılan görüntüleme ve hedef alma sistemlerini satıyordu.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
Şiddete maruz bırakılan Saynur Süyüncü öldürülmeden önce karakola başvurmuş
Sonraki Haber
Muş’taki son Ermeni evi TOKİ’ye direniyor