Ana SayfaDünyaKaradeniz’de gerilim tırmanıyor: NATO ve Rusya’dan çağrılar geldi

Karadeniz’de gerilim tırmanıyor: NATO ve Rusya’dan çağrılar geldi

HABER MERKEZİ – Rusya ile Ukrayna arasında başlayan gerilim, ABD’nin bölgeye savaş gemileri gönderme kararı alması nedeniyle daha da tırmandı. Moskova, Washington yönetimine “Ukrayna’dan uzak dur” uyarısı yaparken, NATO’dan da Rusya’ya

Yapılan askeri yığınaklar nedeniyle Ukrayna ile Rusya arasında tekrardan başlayan gerilim Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin de müdahale olmasıyla tırmanıyor.

Biden yönetimindeki ABD, Kiev yönetimine siyasi destek vermenin ötesine geçerek bölgeye savaş gemileri gönderme kararı aldı.

ABD, Karadeniz’e gönderilecek savaş gemilerinin boğazlardan geçişi için Türkiye’nin bilgilendirildiğini ve bu adımla olası bir Rusya saldırısına karşı Ukrayna’yı desteklemek için böyle bir adım atıldığını duyurmuştu.

Moskova’dan sert tepki

ABD’nin bu kararına Rusya’dan sert bir tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Amerikan gemilerinin Karadeniz’e gidişini “provokasyon” olarak tanımladı.

“Bir olay yaşanması riskinin çok yüksek olduğunu” savunan Ryabkov, ABD’ye “Rusya ve Kırım’dan uzak dur” çağrısı yaptı.

Türkiye’den SİHA desteği

Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i önceki günlerde İstanbul’da ağırlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kiev yönetimine desteğini yinelemişti.

Ukrayna, siyasi destek dışında Türkiye’den Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) da alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki günlerde yaptığı açıklamada bu desteğe de tepki göstererek, “Temas içinde olduğumuz aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere, Kiev rejiminin hiçbir zaman bitmeyen askeri açıklamalarını iyi analiz etmelerini güçlü bir şekilde tavsiye ediyoruz ve onları Kiev’in militarist eğilimlerinin teşvik edilmemesi konusunda uyarıyoruz” demişti.

NATO’dan Rusya’ya: Yığınağı geri çek

Rusya, ABD’ye ” uzak durma” çağrısı yaparken NATO’dan da Rusya’ya benzer bir çağrı geldi. Ukrayna sınırlarındaki gelişmelerden ciddi şekilde endişeli olduklarını belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın askeri yığınağını “gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe verici” olarak yorumladı. NATO ayrıca Rusya’dan Ukrayna içinde ve çevresindeki bu yığınağı “derhal sonlandırmasını” istedi.

7 yıllık gerilimin arka planı

Ukrayna ile Rusya sınırında olan ve Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk kentlerinin de içinde olduğu Donbas bölgesinde 2014 yılında başlayan gerilim sürüyor.

2014’te bölgedeki Rus nüfusu ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmelerinin ardından bölgede çatışmalar başladı.

Rusya yanlısı güçler ile Ukrayna ordusu arasında 7 yıldır devam eden çatışmalar son haftalarda yeniden yoğunlaştı. 2014 yılından beri süren çatışmalarda aralarında sivillerin de olduğu 13 bin kişi hayatını kaybetti.

Eylül 2014’ten bu yana, anlaşmazlığın giderilmesine yönelik adımları düzenleyen üç belge kapsamında olan Minsk’teki temas grubu toplantıları, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları bitiremedi.

  Ukrayna üzerinden kaynayan kazan



Önceki Haber
AİHM’den Ahmet Altan kararı: Türkiye mahkum edildi
Sonraki Haber
Bahçeli HDP'yi hedef aldı, Kılıçdaroğlu'na çıkıştı: Akli melekeleri laçkalaştı