Ana SayfaDünyaKıbrıs görüşmeleri: BM’den ‘ortak zemin bulamadık’ açıklaması

Kıbrıs görüşmeleri: BM’den ‘ortak zemin bulamadık’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs konusunda müzakereleri sürdürmek için yeterli ortak zemin olmadığını söyledi.

Kıbrıs sorununa çözüm konusunda yeni bir zemin oluşturmak için İsviçre’nin Cenevre kentinde, Salı günü başlayan 5+1 formatındaki gayri resmi görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Böylece gayri resmi Kıbrıs görüşmeleri, resmi bir müzakereye dönüşemedi.

Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık” dedi.

Guterres, bir çözüm bulunması için girişimlerde bulunmaktan vazgeçmeyeceğini de sözlerine ekledi: “Birleşmiş Milletler ‘muhtemelen iki veya üç ay içinde’ yeni bir girişimde bulunacak.”

BM öncülüğünde gerçekleşen ve üç gün süren görüşmelere sadece Türkiye’nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs’ın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’in yanı sıra, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Britanya’dan heyetler katıldı.

BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Stephane Dujarric, Cenevre’deki toplantıların amacını “tarafların bir çözüm için ortak zeminde buluşmasının mümkün olup olmadığını görmek” olarak açıklamıştı.

Ancak Kuzey Kıbrıs tarafının “iki devletli çözüm”, Güney Kıbrıs tarafının ise “federasyona dayalı çözüm” önerileriyle gittiği görüşmeler öncesi taraflar ortak zemine pek de yakın görünmüyordu.

Görüşmelerin başlamasından bir gün önce Ankara’da Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar’ı ağırlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Kıbrıs’ı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen, Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimizi ambargolarla yıldırmaya çalışan zihniyete müsamaha göstermeyeceğiz” demişti.


Karınca, BBC Türkçe, Reuters



Önceki Haber
1 Mayıs: Kazancı Yokuşu’nda anma, Ankara ve İzmir'de müdahale
Sonraki Haber
İçişleri'nden 'görev belgesi düzenleme' genelgesi