Ana SayfaGüncelMetin Lokumcu davası 10 yıl sonra başladı

Metin Lokumcu davası 10 yıl sonra başladı

HABER MERKEZİ – Hopa’daki bir eylemde polis tarafından atılan biber gazından etkilenerek yaşamını yitiren Metin Lokumcu’ya ilişkin davanın ilk duruşması 10 yıl sonra başladı.

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası için geldiği sırada düzenlenen protestolara yönelik polis müdahalesi sırasında yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin davanın ilk duruşması başladı.

Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 13 polis “taksirle ölüme neden olmak” suçundan yargılanıyor.

Artvin, Giresun ve Rize gibi illerden birçok yurttaşın yanı sıra Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Ahmet Şık ve Erkan Baş, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ahmet Kaya ile siyasi parti temsilcileri duruşmayı izlemek için kente geldi.

Duruşma önce adliye binası önünde açıklama yapan Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Engin Nur, yargılamanın Hopalılardan “kaçırıldığını” söyledi.

Nur, “Trabzon halkı bu davaya sahip çıkarak, sürecin buraya gelmesini sağladı. Emek, demokrasi güçleri olarak Metin Lokumcu için adalet mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz. Davayı sahipleneceğiz” dedi.

Ardından konuşan Hopa Halkevi yöneticilerinden Kamil Ustabaş ise, yargılamanın başlamasını “adalet arayışının ilk noktası” olarak nitelendirdi.

Ustabaş, “O dönemde ‘Emri ben verdim’ diyenler Metin hocamızın katilidir. Bugün burada emri alanlar yargılanıyor. Bizlerin adalet mücadelesi emri verenler yargılanıncaya kadar devam edecektir. Dava Yargıtay kararı ile Trabzon’a taşındı. Hopalılar yeniden deresine, suyuna sahip çıkar diye davayı buraya getirdiler. Bu davaya sahip çıkmayalım diye bu yapıldı. Ama değil Trabzon’a Fizan’a taşısanız adalet arayışına devam edeceğiz” diye konuştu.

Emsal bir karar çıkabilir

Biber gazı kullanımının ölüme neden olduğunu belirten raporlara dayalı ilk dava olma özelliği taşıyan Lokumcu davasından çıkacak kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Lokumcu’nun polisin kullandığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Adli Tıp Kurumu tarafından raporlanmıştı.

Emekli öğretmen Metin Lokumcu, Doğu Karadeniz’de yapılması planlanan hidroelektrik santrallere karşı mücadele ediyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Elektrik şirketlerine 3 milyar TL yardım yapılacak, bedel faturalara yansıtılacak
Sonraki Haber
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs açıklaması