Ana SayfaDünyaNavalni açlık grevine başladı

Navalni açlık grevine başladı

HABER MERKEZİ – Rusya’da cezaevinde bulunan Aleksey Navalni, sağlığa erişim hakkının engellendiği gerekçesiyle açlık grevine başladığını duyurdu.

Rusya’da tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni açlık grevine başladı.

Instagram üzerinden yayımlanan mesajında Navalni, “Yasaya uyulması ve doktorumla görüşmeme izin verilmesi talebiyle açlık grevine başladım” dedi.

44 yaşındaki Navalni’nin bel ağrıları çektiği, ağrının sağ bacağına da vurduğu ve felç benzeri semptomlar gösterdiği belirtiliyor.

DW Türkçe’nin haberine göre doktorları ve avukatları, Navalni’nin sağ bacağını kaybedebileceği endişesini dile getiriyor.

Almanya’da kaldıktan sonra ülkesine dönen Navalni başkent Moskova’nın 100 kilometre doğusundaki Pokrov’da tutuklu bulunuyor.

“Aç yatıyorum ama hâlâ iki bacağım var” diyen Navalni, doktor ve ilaç hakkı olduğunu ancak ikisine de erişemediğini söylüyor.

Açlık grevinin başvurabileceği tek mücadele yolu olduğunu söyleyen muhalif lider sol bacağında his kaybı yaşadığını da belirtiyor.

Navalni “Tıbbi yardım yerine uykusuz bırakılarak işkenceye maruz kalıyorum (her gece beni sekiz kez uyandırıyorlar)” diyor.

Doktorlardan çağrı

Rusya’da bağımsız bir sendika olan Hekimler İttifakı, kamuoyuna açık bir mektup kaleme alarak ceza infaz yetkililerinden Navalni’ye derhal tıbbi yardımın ulaştırılmasına izin verilmesini istemişti.

Mektupta ceza infaz kurumunun tedaviye izin vermeme ve uykusuz bırakma tutumunun işkence anlamına geleceği belirtilmişti.

Kurum ise Rusya merkezli haber ajansı Interfax’a yaptığı açıklamada, Navalni’nin “sağlık durumuna göre gerekli olan tüm tıbbi yardımları aldığını” savunuyor.

Açıklamada diğer tutukluların gece kontrollerinden rahatsız olmadıkları ve gardiyanların mahpusların “kesintisiz sekiz saatlik uyku hakkına sıkı sıkıya riayet ettikleri” belirtiliyor.

Geçen yıl Ağustos ayında Rusya’da sinir gazıyla zehirlenmesinin ardından tedavi için Almanya’ya gelen Navalni 17 Ocak tarihinde ülkesine geri dönmüştü.

Navalni, Rusya’ya dönüşünde, hakkındaki yolsuzluk iddiasıyla 2014 yılında verilen ertelenmiş hapis şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Ardından hakkındaki erteleme kararı iptal edilerek hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalni ise siyasi olarak nitelediği bu kararı temyize taşımıştı.




Önceki Haber
Fatma Altınmakas cinayeti: Soruşturma eksik yürütüldü
Sonraki Haber
Salgında üçüncü dalga: Fransa tamamen kapanıyor