Ana SayfaGüncelODTÜ yönetimi renklerle inatlaşıyor: Söyleyecek söz de para da kalmadı

ODTÜ yönetimi renklerle inatlaşıyor: Söyleyecek söz de para da kalmadı

HABER MERKEZİ – ODTÜ’de yönetim Gezi eylemlerinden bu yana gökkuşağı renklerinde olan merdivenleri griye boyadı. Öğrenciler ise tekrar gökkuşağına. Bu döngü devam ederken, ODTÜ’lü öğrenciler “Bu komik inatlaşma karşısında söyleyecek sözümüz kalmadı, boya satın almaktan paramız da” diyor, ancak vazgeçmeyeceklerinin mesajını da veriyor.

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrencilerin Gezi Direnişi sürecinde renklendirdikleri kampüs merdivenleri, geçen günlerde üniversite yönetimi tarafından griye boyandı.

Yönetimin homofobik temelli hamlesini protesto eden öğrenciler, merdivenleri yeniden gökkuşağı renklerine boyadı.

Öğrenciler tarafından yeniden renklendirilen kampüs merdivenleri, ODTÜ yönetimi tarafından bu sefer de beyaza boyanarak, basamakların üzerine kırmızı renklerle ‘ODTÜ’ yazıldı.

‘Söyleyecek söz de para da kalmadı’

ODTÜ yönetimine tepki gösteren öğrenciler, “ODTÜ Savunulmalıdır” adlı Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

Gökkuşağı merdivenlerini önce griye, sonra beyaz-kırmızıya boyayan atanmış ODTÜ yönetimi, bu sefer de beyaza boyayıp üzerine stencille ODTÜ yazdı. Bu komik inatlaşma karşısında söyleyecek sözümüz kalmadı, boya satın almaktan paramız da…

LGBTİ+’larla dayanışmak için

Ancak ODTÜ yönetimi dün akşam bir kez daha öğrencilerin gökkuşağı renklerine boyadığı merdivenleri beyaza boyadı.

Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan ODTÜ’lü öğrenciler, renklendirmelerin temelinde üniversiteler üzerindeki baskı ve denetimin artmasına dikkat çekmek, antidemokratik uygulamalara son verme çağrısının olduğunu vurguladı.

ODTÜ Şehir Bölge Planlama Bölümü öğrencisi Aşkın Kızılaslan, kampüs içindeki merdivenlerin renklendirilmesi yönündeki ısrarlarını anlattı.

Kızılaslan, ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök’ü “ikinci kayyum” olarak nitelendirerek, şunları söyledi:

Biz çeşitli ölçüde buna tepki gösteriyorduk. Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun atanmasıyla birlikte eylemlerimizi daha da kesintisiz hale getirdik. Aslında bizim tepkilerimiz biraz daha da Boğaziçi Üniversitesi’ne destek olmak içindir. Merdivenleri Boğaziçi protestolarında ciddi saldırılara maruz kalan LGBTİ+ bireylerle dayanışma amacıyla boyuyoruz. Renklerin temelinde üniversiteler üzerindeki baskı ve denetimin artmasına dikkat çekmek ve üniversitelerdeki antidemokratik uygulamalara son verme çağrılarımız bulunuyor.

‘Kolektif olarak çalışıyoruz’

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Zeynel Kıyak ise ODTÜ’de Boğaziçi direnişini örmeye çalıştıklarını ve merdivenlerin boyanmasının sembol haline geldiğini dile getirdi.

Tabii rektör bir daha boyarsa, biz de bir daha buraya gelip boyayacağız. Ama onun dışında da şu an somut olarak bir şey söyleyemesem de hem kampüs içinden hem Ankara genelinde diğer dayanışmalarla da kolektif bir şekilde var olarak çalışmalar yapmaya çalışıyoruz.

‘Verşan boyarsa biz yine buradayız’

ODTÜ’nün Türkiye’deki birçok üniversiteye kıyasla her zaman daha özgür bir kampüs olarak görüldüğünü dile getiren Kıyak, şunları ekledi:

Aslında Gezi’den beri renklendirilen kendi merdivenlerimizi yeniden gökkuşağı renkleri ile renklendirmek istediğimizde, nasıl bir karşı çıkışla karşı karşıya olduğumuzu da görüyoruz. Bu da şu demektir; biz aslında özgür sandığımız yerlerde bile özgür değiliz. Bu yüzden de buna karşı hem kampüslerimizde hem amfilerimizde hem de mahallelerimizde, evlerimizde, sokaklarda bu değerlere sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. ODTÜ’lü arkadaşların da bunu anladığını biliyorum. Verşan burayı yeniden boyarsa, biz yine buradayız.




Önceki Haber
'3-5 ay yatarım' diyen şiddet faili Zülküf Coşkun tutuklandı
Sonraki Haber
'Montrö Bildirisi'ne imza atan yedi emekli askerin evlerinde arama