Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem Ana Davası: Savcı verilen cezaları az buldu

Özgür Gündem Ana Davası: Savcı verilen cezaları az buldu

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yönetici ve çalışanlarının yargılandığı “Özgür Gündem Ana Davası”nda verilen cezaları yetersiz bulan başsavcı, gazetecilere iddianamedeki her suçlamadan ceza verilmesi gerektiğini belirterek karara itiraz etti.

16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla geçici olarak kapatılan, ardından 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile tamamen kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yönetici ve çalışanlarının yargılandığı “Özgür Gündem Ana Davası”nda 15 Şubat’ta karar çıkmıştı.

İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya’ya “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle toplam 20 yıl 10 ay hapis cezası vermişti.

Verilen cezaları yetersiz bulan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, iddianamedeki her suçlamadan ceza verilmesi gerektiğini belirterek karara itiraz etti.

Başsavcı itirazında, şu ifadelere yer verdi:

…sanıklar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca bir çok soruşturma üzerinden açılan kamu davalarına konu iddianameler sanıkların beyanları atılı suçlara dair tespit tutanakları ve tüm dosya kapsamı göz önüne alındığında; Sanıklardan İnan Kızılkaya’nın işlemiş olduğu örgüt üyeliği yanı sıra hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilen terör örgütü propagandası yapma, suç işlemeye teşvik, suçu ve suçluyu övme, halkı kin düşmanlığa tahrik, terörle mücadelede görev alan kişileri hedef gösterme, terör örgütü yayınlarını basma ve yayınlama suçlarını da işlediği anlaşılmış olmasına rağmen hakkında yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır.

İtirazın devamında ise şu ifadeler yer aldı:

Sanıklardan Emire Eren Keskin’in işlemiş olduğu örgüt üyeliği yanı sıra hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilen terör örgütü propagandası yapma, suç işlemeye teşvik etme, suçu ve suçluyu övme suçlarını da işlediği anlaşılmış olmasına rağmen hakkında yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Sanıklardan Kemal Sancılı’nın işlemiş olduğu örgüt üyeliği yanı sıra hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilen terör örgütü propagandası yapma suçunu da işlediği anlaşılmış olmasına rağmen hakkında yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Sanıklardan Bilir Kaya’nın işlemiş olduğu terör örgütü propagandası suçunun yanı sıra hakkında beraatine dair karar verilen terör örgütü üyeliği suçunu da işlediği anlaşılmış olmasına rağmen hakkında yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Yine tüm sanıkların işlemiş olduğu eylemler bütün halinde değerlendirildiğinde eylemlerin niteliği ve örgüt açısından yapılan değerlendirilmesinde eylemlerin devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçunu da oluşturduğunu anlaşılmış olmasına rağmen sanıklar hakkında bu suç yönünden de beraat kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

İtirazın sonuç ve talep bölümünde ise “Usul ve yasaya aykırı hususları içermesi nedeniyle, yukarıda zikredilen kararın sanıklar aleyhine bozulması için istinaf yoluna gidilecektir” denildi.

  Özgür Gündem Ana Davası'nda karar: Dört isme 21 yıl hapis cezası



Önceki Haber
'Adalet nöbeti': Darp edilen Ferit Şenyaşar hastanelik oldu
Sonraki Haber
Kadın cinayeti: Serkan Önal evli olduğu Ceyda'yı öldürdü