Ana SayfaGüncelSGDF’li öğrencilerin davasında iki tahliye

SGDF’li öğrencilerin davasında iki tahliye

HABER MERKEZİ – SGDF üyesi öğrencilerin yargılandığı davada, Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz hakkında tahliye kararı verilirken, Okan Danacı’nın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Okan Danacı, Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz’ın “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Murat Çepni’nin yanı sıra çok sayıda gençlik örgütü temsilcisi katıldı.

Öğrenciler duruşmaya, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

İlk olarak söz alan Okan Danacı, mahkeme başkanının “Suriye’ye gittin mi?” sorusuna “Hayır, Suruç’a gittim. Kobani’deki yıkımı izlemeye SGDF heyetiyle gittik. Üyesi olduğum SGDF’nin yasa dışı hiçbir örgüt ve faaliyetle işi yoktur. Benden önce de birçok üyesi vardı benden sonra da olacaktır. Her federasyon ve dernek gibi çalışma yürütür” dedi.

15 yıldır siyasi faaliyetlerde bulunduğunu belirten Danacı, “Aylardır tek başıma bir hücrede tutuluyorum. Mağduriyet oluşturan durumlar söz konusu” ifadelerini kullanarak tahliyesini talep etti.

Ardından konuşan Yücel Yavuz da, “Eğitim hakkım engellenmiş durumda. 10 Ekim anmasına katılmam bile suç sayılmış. Eğitim hayatım engelleniyor, tahliyemi talep ediyorum” diye belirtti.

Devrim Taylan Eryılmaz ise, eğitim hayatının engellendiğini belirterek suçlamaları kabul etmedi. Eryılmaz da, tahliyesini istedi.

‘Hiçbir delil yok’

Öğrencilerin savunmasının ardından söz alan avukatları Umut Vedat Açar da şunları söyledi:

2016’dan sonra ülkede mahkemelerde tek tip bir bakış açısı mevcut. Soruşturma evresinde yapılacak tüm işleri şuanda siz yapıyorsunuz. Dosyada ‘örgüt üyeliği’nden yargılanmaları için hiçbir delil yok. Deliller olmadığı için savunma da yapamıyoruz. Müvekkillerimiz bir yıl eğitim hayatından mahrum edildi. Bu mağduriyetin giderilmesi için tahliye talep ediyoruz.

Avukat Sezin Uçar, “Suçlamaya konu olan eylem ve basın açıklamaları her yerde bilinen ve sosyal medyada paylaşılan şeylerdi. Bunlar örgütlenme özgürlüğü kapsamında” diyerek tahliye talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz’ın yurt dışı yasağı adli tedbir kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, Okan Danacı’nın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 25 Haziran’a ertelendi.




Önceki Haber
Sınır dışı edilmek istenen İranlı mültecilerden hak örgütlerine çağrı
Sonraki Haber
Dilara Kandak cinayeti: Ağırlaştırılmış müebbet verilen Ahmet Yorulmaz'a istinaftan beraat