Ana SayfaGüncelSınır dışı edilmek istenen İranlı mültecilerden hak örgütlerine çağrı

Sınır dışı edilmek istenen İranlı mültecilerden hak örgütlerine çağrı

HABER MERKEZİ – Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’ eylemine katıldıkları için gözaltına alınıp, sınır dışı edilmek üzere Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne götürülen İranlı mültecilerden Esmaeil Fattahi, tüm insan hakları örgütlerine “Sesimiz olun” çağrısında bulundu.

Denizli’de 20 Mart’ta yapılan “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” eylemine katılan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani isimli İranlı mülteciler gözaltına alınmıştı.

Haklarında “kamu düzenini bozmak” gerekçesiyle 6 ay idari gözetim ve sınır dışı kararı verilen mülteciler, 6 Nisan’dan beri Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutuluyor.

Aydın Geri Gönderme Merkezi’nden Mezopotamya Ajansı’na ulaşan Esmaeil Fattahi, “Eylemde ‘İran’daki İslam rejimine karşı mücadele veren kadınlar, bugün Denizli’de İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı da mücadelelerini devam ettiriyor. Kadın mücadelesi enternasyonel bir mücadeledir ve coğrafi sınırlara bağlı değildir’ demiştim. Eyleme katıldığımız için kamu düzenine aykırılık oluşturduğum iddiasıyla tutuluyoruz. Basın açıklamasına katılmak suç değil” açıklamasında bulundu.

Geri Gönderme Merkezi’nde kendilerine yönelik ciddi bir psikolojik şiddet uygulandığını belirten Fattahi, “‘Sizi İran’a göndereceğiz’ diyorlar sık sık. Buradan dün akşam çeşitli ülkelerden gelmiş 32 mülteci sınır dışı edilmek üzere apar topar götürüldü. GGM’de 100’e yakın mülteci var ve anladığım kadarıyla çoğu bizim gibi yurt dışı kararına itiraz sürecini bekliyor. Ancak bu süreç beklenmeden aniden sınır dışı edildiler” diye belirtti.

Avukatlarının sınır dışı edilmemeleri için yoğun çaba gösterdiklerini dile getiren Fattahi, “Ben İran’da rejime karşı olduğum için cezaevinde tutuldum. Türlü baskılara rağmen altı yıl önce kaçarak, Türkiye’ye gelebildim. Şimdi bizi tekrar İran rejimine teslim etmek istiyorlar. İran’a teslim edilirsek işkencelerle öldürüleceğiz, bundan eminim” dedi ve şu çağrıda bulundu:

Bu yüzden insan hakları örgütlerinin ve kamuoyunun desteği bizim hayatımızı kurtaracak nitelikte. Lütfen sesiz kalmayın, sesimiz olun.

  Denizli'de İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan mülteciler sınır dışı edilecek

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan Migros işçileri: Korkun yine geleceğiz
Sonraki Haber
SGDF'li öğrencilerin davasında iki tahliye