Ana SayfaGüncelTartışmaları alevlendirecek genelge: Görüntü almaya yasak getirildi

Tartışmaları alevlendirecek genelge: Görüntü almaya yasak getirildi

HABER MERKEZİ – Kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddet sık sık medyaya yansırken, Emniyet Genel Müdürlüğü yayımladığı genelgeyle eylemler sırasında görüntü ve ses alınmasını yasakladı. Karara, “Asıl amaç polis şiddetini görünmez kılmak” sözleriyle tepkiler yükseldi.

Bireysel kameraların yaygın kullanımıyla beraber Türkiye’nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkede kolluk güçlerinin işlediği suçlar görünür olmaya başladı.

ABD’nin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs 2020’de bir polis siyah George Floyd’u boynuna basarak öldürmüştü. Bu anlara ilişkin görüntünün çekilmesi ülkede infial yaratmıştı.

Görüntünün paylaşılmasıyla birlikte ABD’nin hemen hemen her eyaletinde ve dünyanın birçok noktasında aylarca süren protesto eylemleri düzenlenmişti.

Türkiye’de de kolluk güçlerinin yurttaşları öldürme ve şiddet eylemlerine ait görüntüler sık sık gündem oluyor.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atanan rektör Melih Bulu’ya karşı başlatılan protestolarda kullanılan polis şiddeti, çekilen görüntülerle gündem olmuş ve büyük tepki toplamıştı.

Polis şiddetinin önlenmesi için tepkiler yükselmeye devam ederken İçişleri Bakanlığı, tartışmaları daha da alevlendirecek bir karara imza attı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesine göre, artık eylemlerde ses ve görüntü alımı yasaklanacak ve görüntü alanlar hakkında yasal işlem yapılacak.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede karar, “özel hayat gizliliğinin ihlali” gerekçesine dayandırıldı.

‘İşkence kayıt altına alınır’

Kararın duyulması tepkilere neden oldu. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Twitter hesabından genelgeye ilişkin yapılan açıklamada, “Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!” ifadelerine yer verildi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de Twitter hesabında karara şu sözlerle karşı çıktı:

“Emniyet, özel hayatın gizliliğini ihlal bahanesiyle polislerin yer aldığı olaylarda görüntü alınmasını yasakladı. Asıl amaç kolluk kuvvetinin yaptığı hukuksuzlukların, polis şiddetinin gözler önüne serilmesini engellemek. Eylemde görüntü almak kanuna aykırı değildir.”

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı da amacın işlenen suçun gizlenmek olduğuna dikkat çekerek, genelgenin hukuka aykırı olduğuna vurgu yaptı.

 




Önceki Haber
HDP'li Özsoy: Türkiye’nin amacı Irak Kürdistan Bölgesi’ne adım adım yerleşme
Sonraki Haber
14 yaşındaki çocuk ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla gözaltına alındı