Ana SayfaDünyaWSJ: Biden Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlanıyor

WSJ: Biden Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlanıyor

HABER MERKEZİ – Wall Street Journal gazetesinin iddiasına göre ABD Başkanı Joe Biden, Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya hazırlanıyor.

ABD’nin, Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya hazırlandığı belirtiliyor.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan ABD’li yetkililer, Başkan Joe Biden’ın Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlandığını söyledi.

Gazetenin haberine göre Biden, 1915’teki soykırımda yaşamını yitirenleri anma günü olan 24 Nisan’da yapacağı açıklamada “soykırım” ifadesini kullanabilir.

Ancak ismi verilmeyen yetkililer bunun henüz kesinlik kazanmadığını, nihai bir karar verilmediğini ve bu yönde bir bilgilendirme de yapılmadığını; Biden’ın daha önceki başkanlar gibi sembolik bir açıklamayı da seçebileceğini belirtiyor.

Gazete, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin de açıklamanın yapılacağı Cumartesi gününden önce detay vermeyi kabul etmediğini aktardı.

WSJ, Biden’ın “soykırım” demesi halinde bunun Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi daha da artıracak “ender görülen” bir adım olacağını belirtti.

Biden, ABD’de geçen yıl Kasım ayında yapılan başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyada, Ermeni Soykırımı’nı tanıma vaadinde bulunmuştu.

Kongre üyelerinden Biden’a ’24 Nisan’ mektubu

Öte yandan ABD Kongresi’nin 100’ün üzerinde üyesi Başkan Joe Biden’a mektup göndererek, 24 Nisan’da yapacağı açıklamada Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıması çağrısında bulundu.

Mektupta, “24 Nisan’da dünya, Ermeni Soykırımı’nın, 1915’ten 1923’e kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1 milyon 500 bin Ermeni’nin sistematik olarak öldürülmeleri ve birçoğunun da yerlerinden edilmesinin ilk günlerinin 106’ncı yıldönümünü anacak. Yıllar boyunca dünya liderleri, 20’inci yüzyılın bu ilk soykırımını tanırken, ABD Başkanları sessiz kalmayı sürdürdü. Gururlu Ermeni-Amerikan toplumu ve doğruluk ve adaleti destekleyen herkesle birlikte sizi 24 Nisan açıklamasında Ermeni Soykırımı’nı açıkça ve doğrudan tanımaya çağırıyoruz” denildi.


Karınca, BBC Türkçe, Amerika’nın Sesi



Önceki Haber
Sokağa çıkma kısıtlaması bu hafta üç gün
Sonraki Haber
Bilim Kurulu bugün toplanıyor