Ana SayfaEkoloji2 bin 700 yıllık tarih üzerine otel inşaatı

2 bin 700 yıllık tarih üzerine otel inşaatı

HABER MERKEZİ – Antik Side Kenti’nde 2 bin 700 yıllık tarihi kalıntılar üzerine butik oteller inşa ediliyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side Antik Kenti, Manavgat Belediyesi’nce yapılan revizyon planlamasıyla tarih kalıntılar üzerine beton binalar yapılıyor.

Antalya Valiliği, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Manavgat Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Side İmar Uygulama Planı Antik Side Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Side Kale içinde birçok otel yıkılarak yerine yeni imar planına göre yapı yapma izni verildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’ın haberine göre yıkılan otellerin altında yapılan kazılarda M.S. 267 yılında Roma İmparatoru tarafından gönderilen ve taş üzerine işlenmiş mektup, kilise kalıntıları gibi birçok tarihi eser gün yüzüne çıktı.

Kale içinde kazılan her yerde tarihi eser kalıntılarının çıktığı antik kentte, birçok tarihi eserin üzerine yeni oteller yapılarak betonarme yapıların altına gömülüyor.

İnşaat alanları brandalarla çevrilirken, brandaların arkasında bir buçuk ve 2 metre yüksekliğinde beton kirişler yükseliyor. İnşaatlar orta ölçekli butik otel inşası için yapılıyor.

Binlerce yıllık bir tarih

2 bin 700 yıllık tarihe sahip olan ve Pamfilya Bölgesi’nin önemli liman kentlerinden olan Antik Side Kenti 10’uncu yüzyılda terk edilirken, 1895 yılında Girit Adası’ndan gelen göçmenlerle tekrar yerleşime açtı.

Turizm alanı içinde yer alan Antik Side Kenti, 1980’li yıllarda gelişen turizm hareketine paralel olarak kontrolsüz bir şekilde antik döneme ait kültür varlıkları üzerine yeni yapılar kuruldu.

Antik Side Kenti, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1990 yılında 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edildi.

Fakat Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılında Antik Tiyatro ve Antik Liman arasında kalan kısmın statüsü Kentsel ve 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak değiştirildi.

2013 yılında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “Antik Side Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı” başlatılarak antik kentte bulunan kaçak yapılar ve ek uzantıları hakkında yıkım kararı alındı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir depremi soruşturması: İki kişi tutuklandı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.