Ana SayfaGüncel61 mültecinin ölümünden yargılanan beş sanığa tahliye

61 mültecinin ölümünden yargılanan beş sanığa tahliye

HABER MERKEZİ – Van’da 61 mültecinin yaşamını yitirdiği tekne faciasına ilişkin açılan davada tutuklu altı sanıktan beşi tahliye edildi.

Van Gölü’nde 27 Haziran 2020 tarihinde batan teknede ikisi çocuk 61 mültecinin ölümüne ilişkin yedisi tutuklu toplam 12 kişi hakkında açılan davanın 2’nci duruşması Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma” ve “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçlamalarıyla tutuklu yargılanan sanıklar Medeni A., Burhan Ç., Mehmet A., Serdar Ö., Serkan Ö. ve Soner K., tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Tutuklu sanıkların avukatları ile yaşamını yitiren mültecilerin ailelerinin avukatı Mahmut Kaçan da duruşmada hazır bulundu.

Tutuklu sanıklar, daha önce verdikleri ifadeleri tekrar ettiklerini belirtti.

Ardından konuşan Av. Kaçan, tekneyi kullanan Servet Akbaş’ın sağ olabileceği ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve bu duruma dair araştırma yapılmasını istedi.

Mahkeme, savunmaların ardından Burhan Ç., Mehmet A., Serdar Ö., Serkan Ö. ve Soner K.’yi “uzun tutukluluk” gerekçesiyle tahliye etti.

Kararla birlikte dosya kapsamında sadece Medeni Akbaş tutuklu kaldı.

Duruşma 14 Temmuz’a ertelendi.

Ne olmuştu?

Van’ın Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi’nde 27 Haziran 2020’de tekneleriyle Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş’tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı kayıp ihbarında bulunmuştu.

Bunun üzerine gece görüşlü termal kameralı helikopter, İHA ve botlarla göl ile çevresinde yürütülen 11 günlük arama çalışmaları sonucu tekne Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuştu.

Arama çalışmalarında 61 mültecinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Tekne batmadan önce kaç kişinin içinde bulunduğu ise tam tespit edilememişti.

Soruşturma kapsamında aralarında tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbaş’ın da bulunduğu altı kişi tutuklanmıştı.




Önceki Haber
Sur’daki 'anahtar teslim töreninde' hak sahipleri isyan etti
Sonraki Haber
Camilerde ‘itikaf’ yapanlara baskın: Biber gazı sıkıldı, onlarca gözaltı var