Ana SayfaDünyaABD: Covid-19 aşılarının patent hakları askıya alınsın

ABD: Covid-19 aşılarının patent hakları askıya alınsın

HABER MERKEZİ – ABD, küresel salgının bir an önce sonlanması için Covid-19 aşılarının patent haklarının askıya alınmasını isteyen ülkeler arasına katıldı.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Corona virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığına karşı geliştirilen aşılarla ilgili patent haklarının geçici olarak kaldırılmasını talep etti.

Tai, “Bu küresel bir sağlık krizi ve Covid-19 pandemisinin getirdiği olağanüstü koşullar olağanüstü önlemler gerektiriyor” dedi.

ABD hükümetinin telif haklarının koruma altında olması ilkesine inandığını dile getiren Tai, “bu pandeminin sona erdirilmesi adına”, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) istisnai bir düzenleme için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

“Hükümetin hedefi, olabildiğince çok sayıda kişiye, en hızlı biçimde güvenli ve etkili aşı tedarik etmek” diyen Katherine Tai, bu konuda mutabakata varmak gerektiği için DTÖ’nün müzakerelerin zaman alabileceğini ifade etti.

‘Muazzam bir an’

ABD’nin çıkışından büyük mutluluk duyan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Washington yönetiminin telif haklarının askıya alınmasını destekleyen tavrının “Zor bir zamanda tüm insanların esenliğini önceleyen tarihi bir karar” olduğunu dile getirdi.

Bunun ‘aşı adaleti’nin sağlanması yönünde atılmış bir adım olduğunu belirten Ghebreyesus, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin liderliğini överek, “Bu Covid-19’a karşı mücadelede muazzam bir an” ifadesini kullandı.

Dünya Ticaret Örgütü’nde Güney Afrika ve Hindistan’ın başını çektiği ülkeler bir süredir dünya çapında aşı üretimini artırabilmek için fikri mülkiyet haklarına kısıtlama getirilmesini talep ediyordu.

Güney Afrika ve Hindistan’ın önerisini destekleyen 60 civarında ülke var. Avrupa Birliği ve Britanya ise bu teklife itiraz ediyor.

WTO’da böylesi bir karar için tüm üyelerin oybirliği gerekiyor.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe



Önceki Haber
HaberTürk'te MHP krizi: Yayın yönetmeni istifa etti, Ankara temsilcisi işten çıkarıldı
Sonraki Haber
Kolombiya'da halka ateş açıldı: '100'den fazla ölü'