Ana SayfaDünyaAvrupa Birliği’nden basın özgürlüğünü güçlendirecek düzenleme geliyor

Avrupa Birliği’nden basın özgürlüğünü güçlendirecek düzenleme geliyor

HABER MERKEZİ – Avrupa Komisyonu üyesi Vera Jourova, Avrupa’da basına daha fazla koruma sağlamak ve basın çalışanlarının işlerini yapabilmelerini güvence altına almak amacıyla bir yasa tasarısı hazırladıklarını belirtti.

Avrupa Komisyonu Değerler ve Şeffaflık Bakan Yardımcısı Jourova, Avrupa Birliği’nin (AB) basının özel görevini demokrasinin temellerinden biri olarak kabul etmesi gerektiğini belirtti. Jourova bu amaçla birliğin bir basın özgürlüğü yasası hazırlaması gerektiğine işaret etti.

Euronews’in geçtiği habere göre Jourova, fiziksel ve internette gazetecilere yönelik tacizlerin ve yalnızca basın çalışanlarını susturmak amacıyla güçlü ekonomik aktörler tarafından açılan temelsiz hukuk davalarının giderek arttığını belirtti. Jourova durumun her geçen gün daha kötüye gittiğine dikkat çekti.

“Eğer bana ‘Avrupa demokrasinin temellerinden biri olan basını korumak için hazırlıklı mı’ diye sorarsanız yanıtım ‘hayır’ olur” diyen Jourova, AB yasalarının ve hukukunun buna hazırlıklı olması için gerekli adımın atılmasının zamanının geldiğini savundu.

Rusya’nın yaptırım listesinde yer alan sekiz siyasi isimden biri olan Çek asıllı Jourova, basına daha fazla koruma sağlamak ve Avrupa’da basın çalışanlarının istenmeyen ve arzulanmayan baskılardan uzak şekilde işlerini yapabilmelerini güvence altına almak amacıyla bir yasa tasarısı hazırladıklarını belirtti.

Ancak bahse konu yasa tasarısının yılın ikinci yarısında Slovenya’nın AB dönem başkanı olduğu döneme denk gelmesi tepki uyandırdı. Zira Slovenya Başbakanı Janez Jansa basın kuruluşlarına yönelik saldırılarda bulunmak ve Twitter hesabını kullanarak gazetecileri isim vererek eleştirmekle suçlanıyor.




Önceki Haber
Sevim koş bunlar direniyorlar!
Sonraki Haber
Genelgeyle yasak kapsamı genişletildi